Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αντιβιοτικό για την έντονη ακτινοβολία

Ενα αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση παθήσεων και βακτηριδιακών μολύνσεων που προκαλεί η βλαβερή ακτινοβολία δοκιμάζουν επιστήμονες στην Αμερική. Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανέπτυξαν μια θεραπευτική μέθοδο με τη χρήση αντιβιοτικών, η οποία μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε 1.200 εθελοντές, υγιείς και αρρώστους, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η θεραπεία βασίζεται σε δύο τύπους αντιβιοτικών, το φυσικό αντιβιοτικό BPI και μια ουσία που ανήκει στις φθοριοκινολόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τη θεραπεία της φυματίωσης. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Οφερ Λέβι, το BPI είναι μια ουσία με αντιβιοτική δράση που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός και καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των μικροβίων, αποτρέποντας την εμφάνιση λοιμώξεων. Ωστόσο η έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία καταστρέφει τα αιμοσφαίρια που την περιέχουν, με αποτέλεσμα να πέφτει η άμυνα του οργανισμού.

Η πρωτεΐνη BPI, που μπορεί να αναπτυχθεί και εργαστηριακά, χορηγήθηκε αρχικά σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε ραδιενεργό κοβάλτιο, σε συνδυασμό με τη φθοριοκινολόνη. Σύμφωνα με τον Οφερ Λέβι, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, ακόμη και όταν η θεραπεία χορηγήθηκε στα ποντίκια 24 ώρες μετά τη μόλυνση. Παρόλο που η ένταση της ακτινοβολίας ήταν αρκετή για να μην επιβιώσουν, χάρη στη συνδυαστική θεραπεία τα τρωκτικά επέζησαν σε ποσοστό 75%, γεγονός που έδωσε στους ερευνητές τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Οπως αναφέρουν στη μελέτη τους, όταν οι άνθρωποι και τα ζώα εκτίθενται σε έντονη ακτινοβολία, το πεπτικό τους σύστημα καταρρέει και ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να καταρρέει αργότερα και το ανοσοποιητικό. Η βλάβη που προκαλείται καταστέλλει τη λειτουργία του εντέρου, με αποτέλεσμα τα βλαβερά βακτήρια να περνούν στο αίμα ανενόχλητα και να είναι απαραίτητη η χρήση αντιβιοτικών.

Οι δύο ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία είναι ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα της έλλειψης σκευασμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ