Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Απαγορεύονται τα ιδιαίτερα!

Με φυλάκιση έως και τρία έτη μπορεί να τιμωρηθεί ένας εκπαιδευτικός ο οποίος είναι διορισμένος σε δημόσιο σχολείο εφόσον «πιαστεί» να διδάσκει παράλληλα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ή να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα.

Αυτό προβλέπει παλαιότερος νόμος, τις διατάξεις του οποίου το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι θέλει να υπενθυμίσει σε δασκάλους και καθηγητές που υπηρετούν σε δημόσια σχολεία.

Οπως ορίζεται, δημόσιος εκπαιδευτικός ο οποίος απασχολείται και σε ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο (ξένων γλωσσών ή μέσης εκπαίδευσης) ή παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα μπορεί να απολυθεί, καθώς η ταυτόχρονη ενασχόληση στο ίδιο αντικείμενο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Ο νόμος καθιστά σαφές ότι δάσκαλος ή καθηγητής του Δημοσίου επιτρέπεται να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα μόνο σε περίπτωση που ζητήσει και λάβει σχετική άδεια και μόνον εφόσον η δεύτερη εργασία του συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την εκτέλεση της υπηρεσίας του.

Αδεια προκειμένου ένας δημόσιος εκπαιδευτικός να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να δοθεί, καθώς θεωρείται ότι η μια ενασχόληση είναι ανταγωνιστική προς την άλλη. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις και αν εγκριθεί το αίτημά του για παράλληλη εργασία, η άδεια χορηγείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή, αλλιώς και πάλι μπορεί να επιβληθούν οι ποινές της απόλυσης ή της φυλάκισης.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ