Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Απαίδευτοι με κόστος 25 δισ. €

Τις εθνικές απώλειες  αποτιμά η ομάδα ΡΕΥΜΑ

Η έλλειψη Παιδείας κοστίζει στη χώρα μας 25 δισ. τον χρόνο! Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την εκδήλωση της ΡΕΥΜΑ (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση & Ανασυγκρότηση) που διεξήχθη στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με θέμα «Η Παιδεία ως κεντρικό διακύβευμα ανασυγκρότησης της χώρας».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιο στοιχεία με βάση τα οποία η έλλειψη Παιδείας κοστίζει στους Ελληνες 25 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Τάσιος ζήτησε να γίνει μια εσωτερική διαπραγμάτευση του πολιτικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται αυτή η απώλεια, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την επάρκεια του πολιτικού προσωπικού.

Το νομοσχέδιο

Ακολούθως ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος ανέδειξε με επιχειρήματα τη ρηχότητα του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αναρωτήθηκε αν τελικά η κυβερνητική πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαντλείται στο να παράγει… «καλούς ανθρώπους», αδιαφορώντας για τη σύνδεση με την αγορά, για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, κατάσταση που δεν αντιμετωπίζει τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Στη δική του εισήγηση ο καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας Γιώργος Πολίτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι κυβερνήσεις προσπάθησαν άλλοτε πειστικότερα, άλλοτε υποκριτικά να ρυθμίσουν επιμέρους προβλήματα της Παιδείας.
Αλλά το πρόβλημα του συστήματος δεν είναι οι πανελλαδικές ή τα συμβούλια ιδρύματος. Το πρόβλημα έγκειται σε αυτές καθ’ εαυτές τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί η παιδεία.

Στην ομιλία του ο πρώην υφυπουργός και πρόεδρος της ΡΕΥΜΑ Αθανάσιος Σκορδάς τόνισε, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε την Παιδεία κεντρικό διακύβευμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, διότι η λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν βρίσκεται στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων ή στη ρύθμιση του χρέους, αλλά στο να τρέξουμε αναπτυξιακά, να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας και την εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Στο ΡΕΥΜΑ έχουμε συναντηθεί πολίτες που αγωνιούμε για την πορεία της χώρας και από την απλή διαπίστωση κάτι να γίνει προσπαθούμε κάτι να κάνουμε, προσπαθούμε ν’ ανάψουμε τη φωτιά της δημιουργίας, ώστε δημιουργικοί συμπολίτες μας, που ξέρουν να επιτυγχάνουν, να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ