Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«Απαξιώνουν περιοχή και κατοίκους»

Tην κυβερνητική σκληρότητα πληρώνουν οι κάτοικοι της Νεάπολης, εκεί, στο νότιο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Νεάπολη, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη του νεοσύστατου Δήμου Μονεμβασιάς -έδρα του οι Μολάοι-, έχασε ΔΟΥ και υποκατάστημα του ΙΚΑ.

Ετσι πλέον οι κάτοικοι υποχρεώνονται να ξοδεύουν δύο ώρες στον δρόμο για να διανύουν την απόσταση (52 χιλιόμετρα) προς και από τους Μολάους, προκειμένου να διεκπεραιώνουν τις σχετικές υποθέσεις τους. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τους κατοίκους των χωριών νοτιότερα της Νεάπολης.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, αναφέροντας: «Δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, με αποτέλεσμα αυτή να απαξιώνεται και οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται και να αισθάνονται αδικημένοι».

Εννοείται ότι η κατάργηση της ΔΟΥ Νεάπολης έγινε χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες ηλεκτρονικές δομές και έτσι οι επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται, σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη φάση.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται τελευταία σε συνεχή αγώνα συγκράτησης του ρεύματος κατάργησης υπηρεσιών από τον δήμο.

Ενδεικτικά, αποφεύχθη το κλείσιμο του Νοσοκομείου των Μολάων.

Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει την τελευταία διετία η Νεάπολη είναι η συγκέντρωση φορτηγών πλοίων, για ανεφοδιασμό, στο αγκυροβόλιο του όρμου Βατίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται χωρίς κανονισμούς, γεγονός που προκαλεί φόβους για επιβάρυνση του περιβάλλοντος, το οποίο ενδείκνυται για ήπια τουριστική ανάπτυξη (υπάρχει παραλία με γαλάζια σημαία), που αποτελεί και διακαή πόθο των κατοίκων. Οι τοπικοί φορείς δεν επιδιώκουν τον τερματισμό του ανεφοδιασμού των πλοίων, αλλά τη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων.

Ο Δήμος Μονεμβασιάς δεν είχε ιδιαίτερες οικονομικές εκκρεμότητες στο ξεκίνημά του, ωστόσο η κυβερνητική ασυνέπεια στην πληρωμή των έργων του προγράμματος «Θησέας» αφαιρεί σημαντικά ποσά από τα ταμεία του, καθώς οι εργολάβοι στρέφονται εναντίον του, διεκδικώντας την εξόφλησή τους. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, η δραστική περικοπή των κρατικών χρηματοδοτήσεων επιδεινώνει την κατάσταση των δημοτικών οικονομικών.

Στον αντίποδα και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχουν εγκριθεί σημαντικά έργα υποδομής στη Νεάπολη, όπως η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, η έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου και η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ