Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Απειλή για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην κρίση!

Οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και ευεξία των νέων, που είναι οι αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες. Ο εφιάλτης της ανεργίας, η φτώχεια και ο φόβος της κατάθλιψης αφήνουν βαθιά τα σημάδια τους στην ψυχή των παιδιών και των εφήβων, που βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, με τους γονείς τους να υποφέρουν.

Αποτέλεσμα του οικονομικού «πολέμου» που βιώνουμε εδώ τρία χρόνια τώρα είναι η δημιουργία της αυριανής γενιάς ψυχικών ασθενών, χρηστών ουσιών και ανθρώπων που εγκατέλειψαν το σχολείο και απέκτησαν παραβατική συμπεριφορά. «Είναι βέβαιο ότι η ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών μας θα επηρεάσει την ευημερία, καθώς και την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα των κρατών της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, η επένδυση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μας είναι μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον».

Τα παραπάνω τονίζει ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» αν. καθηγητής Γεράσιμος Κολαῒτης, με αφορμή το διεθνές συμπόσιο «Φροντίζοντας παιδιά και οικογένειες: Πρωτοβουλίες προαγωγής ψυχικής υγείας σε περιόδους ύφεσης», που διοργανώνεται το Σάββατο 6 Απριλίου στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν τριπλάσια έως τετραπλάσια ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος.

Μάλιστα το κόστος των προβλημάτων ψυχικής υγείας ενός ενηλίκου που είχε παρόμοια προβλήματα ως παιδί είναι έως και 10 φορές υψηλότερο συγκριτικά με έναν ενήλικα που δεν είχε προβλήματα ψυχικής υγείας στην παιδική του ηλικία. Μελέτη του 2012 δείχνει ότι το συνολικό ετήσιο κόστος των παιδοψυχιατρικών διαταραχών στην Ευρώπη ανέρχεται στα 21 δισ. ευρώ.

Επιπλέον το 50% των σοβαρών ψυχικών διαταραχών στους ανθρώπους ξεκινούν πριν από την ηλικία των 14 ετών και συχνά υποτροπιάζουν ή χρονίζουν.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων, που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η Παιδοψυχιατρική Κλινική του «Αγία Σοφία» υλοποιεί από το 2011 τέσσερα καινοτόμα προγράμματα για παιδιά και γονείς.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ