Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Απειλούνται με κατασχέσεις ακόμα και για ληξιπρόθεσμα ύψους 5.000 ευρώ

Σε απόγνωση οδηγούν 50.000 μηχανικούς πανελλαδικά η μεταφορά των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του Ταμείου τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η απειλή κατασχέσεων, ακόμη και για χρέη της τάξης των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), «πέραν του ότι οι Ελληνες μηχανικοί βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πλήρους καθίζησης της οικοδομής και του μαρασμού της μεταποίησης, το ασφαλιστικό τους παρουσιάζει μια σημαντική ιδιομορφία, που δημιουργεί άμεσο πρόβλημα: αυτό που ασφαλίζεται είναι η ιδιότητα του μηχανικού και όχι η άσκηση του επαγγέλματός του, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι μηχανικοί κινδυνεύουν τώρα να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους».

Με αυτό το δεδομένο το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ζητά τη συνδρομή των μελών του Κοινοβουλίου για την κατάργηση του ΚΕΑΟ και τον διαχωρισμό του κλάδου της υγείας από εκείνον της σύνταξης.

«Σήμερα περίπου 50.000 μηχανικοί έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις. Οι συνολικές ετήσιες εισφορές για έναν μηχανικό που είναι ασφαλισμένος πάνω από πενταετία ανέρχονται, χωρίς να υπολογίζεται η επικείμενη αύξηση, σε περίπου 4.500 ευρώ. Αν υπήρχε διαχωρισμός της υγείας από τη σύνταξη, τότε το Ταμείο θα μπορούσε να εισπράττει περίπου 800 ευρώ ετησίως από τους 50.000 μηχανικούς και να έχουν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όταν σήμερα δεν εισπράττει τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ