Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας στα βενζινάδικα

Σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τροπολογία που κατέθεσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Η τροπολογία κατατέθηκε καθώς, με βάση το νέο Μνημόνιο, προβλέπεται η απελευθέρωση του ωραρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, όπως και η διευκόλυνση της λειτουργίας πρατηρίων καυσίμων σε πολυκαταστήματα κ.λπ. Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις των πρατηρίων, που θα καθορίζονται με αποφάσεις της Περιφέρειας. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα 15.000-20.000 ευρώ.

Σήμερα, το ωράριο των πρατηρίων είναι ελεύθερο μόνο στα μεγάλα νησιά (Κρήτη, Εύβοια κ.ά.), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πρατήρια λειτουργούν από τις 6 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, τον χειμώνα, και ως τις 10.30 το βράδυ το καλοκαίρι. Με τη χθεσινή τροπολογία ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις νυχτερινής λειτουργίας και για τα πρατήρια που διαθέτουν αυτόματους πωλητές. Με βάση το νέο καθεστώς, το ωράριο είναι ελεύθερο για όλες τις κατηγορίες πρατηρίων (υγρών καυσίμων, υγραερίου, μεικτά).

Προβλέπεται ότι θα διανυκτερεύει το 10%-20% των πρατηρίων σε κάθε Περιφέρεια. Οι πίνακες των διανυκτερεύσεων θα καθορίζονται με απόφαση της Περιφέρειας και το ωράριο της διανυκτέρευσης θα είναι από τις 10.30 μ.μ. έως τις 6 π.μ. το καλοκαίρι (1η Μαΐου με 30 Σεπτεμβρίου) και από 9 μ.μ. ως 6 π.μ. τον χειμώνα (1η Οκτωβρίου με 30 Απριλίου).

Τις Κυριακές και τις αργίες θα λειτουργεί το 25%-50% των πρατηρίων, με βάση πίνακες διημερεύσεων που θα καθορίζονται επίσης από τον περιφερειάρχη. Το ωράριο των διημερεύσεων είναι 6 π.μ. έως 10.30 μ.μ. το καλοκαίρι και 6 π.μ. έως 9 μ.μ. τον χειμώνα. Τις Κυριακές και τις αργίες θα διανυκτερεύει επίσης το 25%-50% των πρατηρίων, με αντίστοιχους πίνακες. Τα πρατήρια που διαθέτουν αυτόματους πωλητές θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά που διανυκτερεύουν ακόμα και αν δεν απασχολούν υπαλλήλους κατά τις νυχτερινές ώρες.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ