Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Απιαστο όνειρο η αυτοδυναμία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Καίγεται το χαρτί του Τσίπρα Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν μπουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες στη Βουλή. Με τα κομπιουτεράκια ανά χείρας τα επιτελεία όλων των κομμάτων

Σε εξίσωση του… τρόμου για τον Αλέξη Τσίπρα έχει μεταβληθεί ο υπολογισμός που βγάζει κυβέρνηση στις 20 Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί με βάση τον εκλογικό νόμο, αυτό που καθορίζει την αυτοδυναμία ενός κόμματος είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει κάποιο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν πάρει στα χέρια τα κομπιουτεράκια και επιχειρούν να λύσουν την εξίσωση και να καταγράψουν τα σενάρια είτε αυτοδυναμίας είτε συμμαχικών κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν το σκηνικό, αλλά φέρνουν κοντά τους δύο μονομάχους και βάζουν στη Βουλή οκτώ-εννέα κόμματα.

Στο όριο

Εάν επιβεβαιωθούν πάντως αυτές οι μετρήσεις, τότε το όνειρο της αυτοδυναμίας είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη Ν.Δ. είναι άπιαστο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μετρήσεις, στη Βουλή μπαίνουν σίγουρα ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ και για την ώρα ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και Ανεξάρτητοι Ελληνες (στο όριο).

Για να υπολογίσουμε πόσες έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό του επί 250 και το γινόμενο να το διαιρέσουμε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτός ο μαθηματικός τύπος μάς δίνει τις έδρες του κάθε κόμματος.
Ειδικά για το πρώτο κόμμα, το οποίο παίρνει το μπόνους των 50 επιπλέον εδρών, βγάζει αυτοδυναμία όταν ο παραπάνω τύπος τού δώσει 101 έδρες, στις οποίες προστίθενται επιπλέον οι 50 του μπόνους. Για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:
• Το 5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38,5%.
• Το 7% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 38%.
• Το 8% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37,2%.
• Το 8,5% έως 9,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 37%.
• Το 10% έως 10,5% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,5%.
• Το 11% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 36,2%.
• Το 12% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,6%.
• Το 13% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 35,2%.
• Το 14% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,8%.
• Τέλος, το 15% στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αντιστοιχεί σε ποσοστό αυτοδυναμίας 34,4%.
Στις εκλογές του Ιανουαρίου μπήκαν στη Βουλή επτά κόμματα, τα εκτός Βουλής συγκέντρωσαν 8,62 και ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε την αυτοδυναμία με το 36,34 που συγκέντρωσε και τους 149 βουλευτές που εξέλεξε. Χρειάστηκε, όπως είναι γνωστό, το 4,75 % των ΑΝ.ΕΛ. και τους 13 βουλευτές τους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η περίπτωση του τριπλού συνασπισμού, μόνη ρεαλιστική λύση

Με βάση τα σενάρια οκτακομματικής ή εννιακομματικής Βουλής, θεωρείται απίθανο κάποιο κόμμα να πάρει αυτοδυναμία, μια και τα ποσοστά όσων μείνουν απέξω θα είναι αρκετά χαμηλά. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκλογολόγων, είναι πολύ πιθανόν αυτή τη φορά να μη φτάνουν ούτε δύο κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και με βάση τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει κυβέρνηση μόνο με τους ΑΝ.ΕΛ., τα κουκιά είναι πιθανόν να μη βγαίνουν και να χρειάζεται και τρίτο εταίρο!

Για παράδειγμα: Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 28%, η Ν.Δ. 25%, η Χ.Α. 8%, το Ποτάμι 7%, η Λαϊκή Ενότητα 6%, το ΚΚΕ 5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, ο Λεβέντης 4% και οι ΑΝ.ΕΛ. 3%. Σε αυτήν την περίπτωση κατά σειρά εκλέγουν τους εξής βουλευτές: 127, 69, 22, 19, 16, 14, 14, 11 και 8! Το άθροισμα δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. φτάνει μόλις τους 135 βουλευτές! Ακόμη και αν οι ΑΝ.ΕΛ. πάρουν το ίδιο ποσοστό των εκλογών του Ιανουαρίου, τότε θα εκλέξουν 11 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν μείνει στο 28%, θα έχει 126! Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ για να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να είναι το ποσοστό του κοντά σε αυτό του Ιανουαρίου και να μην μπουν δύο κόμματα στη Βουλή – κάτι που με τα έως τώρα δεδομένα μοιάζει απίθανο!
Εάν όμως δεν μπουν οι ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή (που είναι στο όριο), τότε ο κ. Τσίπρας μένει απολύτως μόνος και θα χρειάζεται ποσοστό άλλων εποχών για να κάνει κυβέρνηση, κάτι που δημοσκοπικά δεν έχει καμία πιθανότητα να συμβεί.

Σε αυτό ακριβώς ποντάρει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να δραπετεύσει. Στο σενάριο που η Ν.Δ. έρθει πρώτη, βέβαια, τα πράγματα είναι πιο απλά. Καθώς θα έχει πάρει το μπόνους των 50 εδρών και έχοντας αρκετούς «συμμάχους» για συγκυβέρνηση, μπορεί να τη δημιουργήσει με μεγάλη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικά, εάν τα νούμερα του παραδείγματος είναι αντίστροφα και Ν.Δ. – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ έχουν 127 + 19 + 14, το σύνολο των βουλευτών είναι 160! Ανοικτό βέβαια είναι και το σενάριο της μεγάλης συνεργασίας με πρωθυπουργό, όχι τον Αλέξη Τσίπρα, άλλα άλλο πρόσωπο. Τότε θα μιλάμε για ποσοστά που θα παραπέμπουν στην πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού το άθροισμα μεγάλου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και των ΑΝ.ΕΛ. θα είναι εντυπωσιακό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...