Πέμπτη, 22 Απρ 2021

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία τιμώμενη χώρα στα 200 χρόνια από το 1821

Γιατί ο Αποστολάκης δήλωσε ότι φοβάται σοβαρό «ατύχημα» στο Αιγαίο ■ Απειλές από άνθρωπο του Ερντογάν μεσα στην ελληνική βουλή: Τον άκουγαν χωρίς να αντιδρούν οι δικοί μας βουλευτές. Τι είπε για τα πετρέλαιαΑν και είναι πασίδηλο πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός για όλα, το τελευταίο του «επίτευγμα» ούτε η πιο ζωηρή φαντασία δεν θα μπορούσε να το έχει συλλάβει.

Αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο την παντελή έλλειψη γνώσης, παιδείας ή έστω κοινής λογικής, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το 2021, στην επέτειο των 200 ετών από το 1821. 

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε η ιστοσελίδα protothema.gr, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Τουρκία έκανε την ανερμάτιστη πρόταση στον Ταγίπ Ερντογάν και εκείνος συμφώνησε.

Δεν πέρασαν καν από το μυαλό του πρωθυπουργού οι τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας μιας τέτοιας ενέργειας. Γαία πυρί μειχθήτω. 

Τι ακριβώς θέλει να δείξει στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, τιμώντας την Τουρκία το 2021, στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821;

Ερωτήματα

Η εισήγηση γεννά πλήθος ερωτημάτων. Τι έχει συμφωνηθεί, άραγε, μεταξύ των δύο ανδρών; Μήπως, πράγματι, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να λύσει το ακανθώδες ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από συμφωνία με τη Τουρκία που θα προσομοιάζει με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών;

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση -ψέμα στο ψέμα- διαψεύδει κατηγορηματικά το παραπάνω ρεπορτάζ. Από διπλωματικές πηγές διέρρεε πως ο προγραμματισμός της ΔΕΘ περιλαμβάνει ως τιμώμενη χώρα για το 2019 την Ινδία, το 2020 τη Γερμανία, ενώ τα έτη 2021 και 2022 «τιμώμενα θα είναι δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς ακόμη να έχει γίνει η τελική επιλογή». Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως η Τουρκία και μια χώρα από τη Μέση Ανατολή θα τιμηθούν το 2023 ή το 2024, χωρίς ακόμη να έχει κλείσει ποια θα είναι πρώτη.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι το επιχειρησιακό έγγραφο που διέρρευσε είναι πλαστό, και πάλι οι εν λόγω πηγές δεν πείθουν κανέναν. Πώς είναι δυνατόν να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το ’19, το ’20, το ’23 και το ’24, και για το ‘21 και το ‘22 το τοπίο να είναι εντελώς θολό, και να μιλούν γενικώς και αορίστως για ευρωπαϊκές χώρες; Πολύ πάει το δούλεμα. 

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. «προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι΄ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία συμφωνία ή πρωτοβουλία στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

—-

Ανησυχεί για θερμό ατύχημα στο Αιγαίο ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Απειλές από άνθρωπο της Αγκυρας μέσα στο Κοινοβούλιο

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος επέσεισε ξεκάθαρα τον κίνδυνο θερμού ατυχήματος στο Αιγαίο. Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι «με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» η κυβέρνηση αντιδρά στις τουρκικές προκλήσεις, μια και «δυστυχώς, ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα».

Στη συνέχεια, βέβαια, θέλησε να καταδείξει την κατευναστική πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η χώρα μας καταβάλλει προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η ευθεία πρόκληση του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ, που ανήκει στο κόμμα του Ερντογάν, ο οποίος τόλμησε να εκτοξεύσει απειλές, και μάλιστα από το βήμα της ελληνικής Βουλής, κάνοντας λόγο για συνέπειες που θα υπάρξουν από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Κύπρο και ζητώντας να μοιραστούν τα κέρδη. Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, υποστήριξε πως «αν υπάρχει ανάγκη για υδρογονάνθρακες, θα γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών για να μοιράζονται τις άδειες». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως όταν οι εξορύξεις σε μια περιοχή «που ανήκει σε δύο περιοχές» γίνονται «μονομερώς», αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες. Την ίδια ώρα, ο ίδιος βουλευτής επέρριψε την ευθύνη για την ελληνοτουρκική ένταση στις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο». Αυτό που ίσως σόκαρε ακόμη περισσότερο από την πρόκληση του Τούρκου είναι η απίστευτη αναισθησία των συριζαίων βουλευτών, οι οποίοι όχι μόνο δεν βρήκαν ούτε μισή κουβέντα να πουν για να καταδικάσουν τις εντός έδρας απειλές, αλλά ζήτησαν να λυθούν τα διμερή προβλήματα, όπως έγινε και με τα Σκόπια! Αντί να απαντήσουν στα τουρκικά νταηλίκια, ο μεν Χρήστος Καραγιαννίδης είπε ότι «πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία», ενώ ο Κώστας Δουζίνας ζήτησε να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών «με σεβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρειο Μακεδονία».

—-

Το παραλήρημα του αγχωμένου Τσίπρα

Τα έβαλε με τον Καραμανλή για να «χαϊδέψει» τους πασόκους

Σε απελπισία ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει εναγωνίως τα πατήματά του, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στο κόμμα του, που δεν ενθουσιάζεται με τα «ανοίγματα», αλλά και σε μια κοινωνία που δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματα, παραζαλισμένη από τις πολλές μετατοπίσεις. 

Σε μια αψυχολόγητη ομιλία, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή, αμφιλεγόμενη συνάθροιση των ευρωσοσιαλιστών απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, υβρίζοντας τους πάντες. Σαν άλλος Μπαρόζο, έφτασε στο σημείο να αποδώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. «Μια δεξιά κυβέρνηση λίγο πριν από την κρίση φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη» είπε για να χαϊδέψει τα αυτιά των πασόκων. Προηγουμένως στο κάδρο των ευθυνών για τη χρεοκοπία είχε βάλει την κυβέρνηση Σημίτη, χωρίς να εξαιρέσει τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο καταλόγισε «το μοιραίο λάθος» να παραδώσει τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας το… τερμάτισε, όμως, στην προσπάθειά του να ισορροπήσει σε πολλές βάρκες. Υπό την εσωκομματική πίεση των 53+, που μιλούν δημοσίως για ριζοσπαστική Αριστερά, θυμήθηκε τις καταβολές του και είπε (χωρίς να πείσει) πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Κεντροαριστερά, αλλά παράταξη της Αριστεράς.

Ετερόκλητο πλήθος

Το παραλήρημα Τσίπρα χειροκροτούσε από κάτω ένα ετερόκλητο πλήθος, οι περισσότεροι από τα… αζήτητα, που βρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», η οποία διεξήχθη παρουσία του Ούντο Μπούλμαν. 

Μπορεί να έλειπαν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν όμως το «παρών» τα πρώην πασοκικά στελέχη της ετοιμόρροπης «Γέφυρας» αλλά και πρόσωπα από τα δεξιά, όπως ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος και ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης. Ηταν ακόμη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο γραμματέας Στέργιος Καλπάκης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, η Μαρία Ρεπούση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο Αγγελος Τόλκας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Στην εκδήλωση βρέθηκαν ακόμη οι Φώτης Κουβέλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Μουζάλας, κ.ά. Το κλου της βραδιάς ήταν η παρουσία του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη και της επίσης τραγουδίστριας και άλλοτε υποψήφιας με τον ΣΥΡΙΖΑ Ραλλίας Χρηστίδου. Παρευρέθει, επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

—-

Προσγείωση-μυστήριο στο «Ελ. Βενιζέλος»

Τι ήθελε στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας;

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα προκαλεί «μυστηριώδης» πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τα σενάρια φούντωσαν και ευλόγως, αφού δεν επρόκειτο για πτήση της γραμμής, αλλά για επίσημο αεροσκάφος, την ώρα που η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε αναβρασμό και τόνοι χρυσού φαίνεται πως βγαίνουν εκτός συνόρων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, το αεροπλάνο προσγειώθηκε το Σάββατο στο «Ελ. Βενιζέλος» και παρέμεινε στην Αθήνα για τέσσερις ώρες, στη διάρκεια των οποίων ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μάθει «για ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο». 

Από την κυβέρνηση επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα το περιστατικό, μιλώντας όμως για πτήση που ήρθε από την Ασία και η οποία σταμάτησε στη χώρα μας αποκλειστικά για ανεφοδιασμό. Αρνούνται μάλιστα κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνάντησης Ελληνα αξιωματούχου με οποιονδήποτε από τους επιβαίνοντες.

Ειρωνική ήταν η αντίδραση του Μαξίμου. «Ο Σκάι κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Αρτέμης Σώρρας, την οποία η Ν.Δ. έσπευσε να υιοθετήσει».

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ