Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στα συνδικάτα

Απλήρωτοι έως και εφτά μήνες παραμένουν οι 350 εργαζόμενοι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας. Αιτία, η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Κατοικίας (ΟΕΚ), που οδήγησε σε ταυτόχρονη παύση της κρατικής επιχορήγησης που ελάμβαναν. Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα, στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Με την κατάργηση των ΟΕΕ και ΟΕΚ και την ταυτόχρονη ενσωμάτωσή τους στον ΟΑΕΔ συστήθηκε μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, με αποκλειστικό σκοπό να ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δύο φορέων, καλύπτοντας όποιες εκκρεμότητες υπήρχαν. Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του περασμένου Φεβρουαρίου, το χρονικό περιθώριο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης είναι έως το τέλος Ιουλίου. Προτεραιότητα πήραν οι πιστωτές των οργανισμών και, επειδή δεν δόθηκε η προγραμματισμένη κρατική επιχορήγηση, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καλυφθούν τα κονδύλια για τις πληρωμές των εργαζομένων και για τις λειτουργικές δαπάνες των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ ανά την επικράτεια. Ετσι, υπάρχουν εγκαταστάσεις συνδικάτων στις οποίες έχει κοπεί το τηλέφωνο, ενώ σε κτίρια που δεν ανήκουν στα σωματεία αλλά έχουν ενοικιαστεί δεν έχουν καταβληθεί τα ενοίκια εδώ και μήνες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, που προέρχεται από τον συνδικαλιστικό τομέα, είχε δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών, κάτι που έως τώρα δεν έχει γίνει πράξη. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ως τώρα η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έχει δεχτεί σωρεία ενταλμάτων για καταβολές οφειλών από τους ΟΕΕ και ΟΕΚ, που ακόμα εκκρεμούν, και η διαδικασία καταβολής των αποδοχών προς τους ίδιους τους εργαζομένους πηγαίνει συνέχεια όλο και πιο πίσω. Ετσι, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην έρθει ποτέ η ώρα των εργαζομένων να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Αποτέλεσμα, να αντιμετωπίζουν οι δεκάδες εργαζόμενοι στα συνδικάτα σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ