Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Από Δευτέρα ηλεκτρονικός «κατάσκοπος» στα φάρμακα

Τέλος στις διπλές χρεώσεις στα φάρμακα, που αποτελούν «ανοιχτή πληγή» για τα ασφαλιστικά ταμεία, και στις ελλείψεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας ο ΕΟΦ αποκτά μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλη την πορεία του φαρμάκου από τη στιγμή που εισάγεται ή παράγεται στην Ελλάδα έως ότου το παίρνει ο ασθενής ή εξάγεται.

Με το νέο «ηλεκτρονικό μάτι», που πρώτη η Ελλάδα εφαρμόζει παγκοσμίως, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων -άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία- προϊόντων. Επιπλέον, είναι αδύνατη η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, χρεώνοντας διπλά το ασφαλιστικό ταμείο.

Τα παραπάνω τόνισαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, που ξεκινά τη λειτουργία της τη Δευτέρα 13 Μαΐου και υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει έως και 100.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα, οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρίες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία είναι μοναδική και καθορίζει μόνο ένα προϊόν και συσκευασία.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα καταχωρίζουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν από την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας, την οποία θα επικολλούν και στο προϊόν και στη συσκευασία.

Παράλληλα, θα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας (δηλαδή προς φαρμακαποθήκη, φαρμακείο ή προς εξαγωγή), αλλά και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Οι φαρμακαποθήκες, με τη σειρά τους, θα δηλώνουν τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή. Το νέο σύστημα θα ελέγχει 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ