Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Από τα 1.000 στα 600 ευρώ το ακατάσχετο!

Τη μείωση του ακατάσχετου ορίου (για χρέη προς το Δημόσιο) από τα 1.000 ευρώ στα 600 ευρώ ρίχνει και πάλι στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι διέψευδε με κάθε τρόπο τα δημοσιεύματα του περασμένου Φεβρουαρίου, που το αποκάλυψαν για πρώτη φορά!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν πάρει εντολή να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου, και να παραδώσουν πόρισμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Εάν το μέτρο προχωρήσει, τότε η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο νέο φορολογικό που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σήμερα η Εφορία μπορεί να κατάσχει κινητά περιουσιακά στοιχεία, το 20% ημερομισθίων και 25% μισθού ή σύνταξης, εφόσον είναι πάνω από 1.000 ευρώ. Ο μισθός ή η σύνταξη δεν μπορεί μετά την κατάσχεση να πέσει κάτω από 1.000 ευρώ. Μείωση του ακατάσχετου ορίου στα 600 ευρώ σημαίνει ότι εφορίες θα μπορούν να δεσμεύουν και να κατάσχουν από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθούς και συντάξεις, εφόσον το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο των 600 ευρώ.

Μάλιστα. ο γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης προωθεί και ρύθμιση, βάσει της οποίας τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλέτη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, δηλαδή οι διαδικασίες κατασχέσεων σε περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα του οφειλέτη, θα μπορούν να λαμβάνονται μετά την πάροδο 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης για την εξόφληση του χρέους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και το νέο ποινολόγιο της Εφορίας, που θα προβλέπει αυτοτελή πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ για κάθε παράβαση αναφορικά με πάγιες φορολογικές διαδικασίες-υποχρεώσεις κάθε φορολογούμενου, όπως η υποβολή δήλωσης, η παρακράτηση φόρου, η παροχή πληροφοριών στις φορολογικές Αρχές κ.λπ.

Συγκεκριμένα, κάθε φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο:

α) εάν δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα,

β) εάν δεν υποβάλλει δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα,

γ) εάν δεν παρακρατήσει φόρο,

δ) εάν δεν ανταποκριθεί σε αίτημα πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης,

ε) εάν δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου,

στ) εάν δεν γνωστοποιήσει την ιδιότητά του ή τον διορισμό του ως φορολογικού αντιπροσώπου,

ζ) εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος

η) εάν δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ