Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Από τα βάθη της προϊστορίας έως και τον αγώνα του 1821 καλύπτει η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη

Χωρούν 8.000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού σε μία και μόνο έκθεση; Την απάντηση δίνει το Μουσείο Μπενάκη μέσα από μια φιλόδοξη διοργάνωση που πραγματοποιείται στη μακρινή Μελβούρνη· μια παρουσίαση που δίνει την ευκαιρία στο εκεί κοινό να γνωρίσει όλες τις πτυχές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς: από τα βάθη της προϊστορίας και τα κλασικά χρόνια έως και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Ο τίτλος της έκθεσης άλλωστε μιλάει από μόνος του. «Gods, Myths and Mortals: Greek treasures across the Millenia», δηλαδή «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί: Ελληνικοί θησαυροί ανά τους αιώνες» φιλοξενείται στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης και αποτελεί ένα μίνι οδοιπορικό στα ελληνικά ιδεώδη.
Συνολικά 201 αντικείμενα από τους θησαυρούς του Μουσείου Μπενάκη έβγαλαν το περασμένο διάστημα… διαβατήριο για το υπερατλαντικό ταξίδι, στην πρώτη κατά σειρά έκθεση του πολιτιστικού οργανισμού που πραγματοποιείται στην Αυστραλία. Πρόκειται για αντικείμενα που καλύπτουν όλες τις όψεις της καθημερινής ζωής, πτυχές της θρησκευτικής έκφρασης και, φυσικά, τεκμήρια της πολιτειακής σκέψης.

Τα αντικείμενα

Πιο συγκεκριμένα, όσοι περάσουν το κατώφλι του μουσείου στη Μελβούρνη θα έχουν την ευκαιρία να δουν αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια, κοσμήματα, εκκλησιαστικά σκεύη, σπάνιες εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια, καθώς και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα αλλά και κειμήλια των αγωνιστών του 1821. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ακόμη και οι φορεσιές από την εποχή της Τουρκοκρατίας, που «ταξίδεψαν» στην Αυστραλία, εκδόσεις του ελληνικού Διαφωτισμού αλλά και έγγραφα των αγωνιστών του ’21. Οπως τονίζουν και οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος, η εν λόγω έκθεση αποτελεί μια μικρογραφία του Μουσείου Μπενάκη.
Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πολιτιστικών οργανισμών έγινε τον περασμένο Απρίλιο και έχει τη μορφή του μακροχρόνιου δανεισμού των έργων.

Το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη, που οραματίστηκε ένα κέντρο για την προώθηση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, στην άλλη άκρη του πλανήτη. Να σημειωθεί ότι το μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Ναυσικά Σταμούλη», το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη της κόρης του Ναυσικάς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μουσείο μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του www.hellenic.org.au.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ