Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Από τη διαπλοκή στην κανονικότητα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αρθρο του Ν. Παππά στη  «δημοκρατία» 

Με την εισαγωγή του γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες και στα περιοδικά τελειώνουν «καπέλα» και «παιχνίδια» εκδοτών και διακινητών του ΤύπουΑρθρο του
Νίκου Παππά*

Αν κάποιος επιχειρήσει μια γρήγορη ανασκόπηση στις περιόδους διακυβέρνησης πριν και μετά το 2015, θα βγάλει πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων και για το πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αν ανασύρει, δε, στη μνήμη του σχόλια της κοινωνίας για τις σχέσεις των κυβερνητικών κομμάτων παλαιάς κοπής -της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- με τα μίντια, οι λέξεις «διαπλοκή», «ανομία» και «αλληλο-ομηρία» θα επαναλαμβάνονται συνέχεια.

Αν ο ίδιος άνθρωπος δει, καθαρά και μακριά από τα προπαγανδιστικά μηνύματα των 8, την κατάσταση μετά το 2015, θα διαπιστώσει πως η παρούσα κυβέρνηση ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στο «τρίγωνο της διαπλοκής», στο οποίο μετείχαν, εκτός από κόμματα και μίντια, και οι τράπεζες. Θα αντιληφθεί πως το μένος εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πηγάζει από την απόφαση της νυν κυβέρνησης να επιβάλει την εφαρμογή των νόμων που έμεναν ανεφάρμοστοι για δεκαετίες, σε συνδυασμό με διαφανείς και ισότιμους όρους για όλους.

Ο διαγωνισμός για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι προ των πυλών. Οι ευθύνες που βαρύνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την απώλεια υψηλότατων εσόδων από τη χρήση ενός σπάνιου δημόσιου πόρου, όπως το φάσμα, για 30 χρόνια και για τη δημιουργία ενός «κλειστού κλαμπ καναλαρχών» το ίδιο διάστημα, μπορεί να μην παραγράφονται, αλλά τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε μαζί τη μεγάλη ευκαιρία, καθώς έχουμε:

  • ΕΣΡ το οποίο έχει μέχρι στιγμής δείξει αποτελεσματικότητα,
  • νόμο που συναντά ευρύτατη συναίνεση, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα,
  • κοινή γνώμη που προσδοκά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης.

Στα σημαντικά της διαδικασίας καταγράφονται:

1. Ο ορισμός της τιμής εκκίνησης από την Αρχή στα 35.000.000 ευρώ για καθεμία από τις επτά δημοπρατούμενες άδειες, ώστε το τελικό έσοδο για το Δημόσιο να μην υπολείπεται του εντυπωσιακού τιμήματος που είχε προκύψει από την περσινή διαδικασία. Εν ολίγοις, το ΕΣΡ καθόρισε τιμή εκκίνησης ίση με το ποσό που εξασφάλισε ο διαγωνισμός του Αυγούστου του 2016.
2. Η επιβεβαίωση πως ο νέος διαγωνισμός θα «πατήσει» στον νόμο 4339/15.
3. Η διασφάλιση και η αύξηση των θέσεων εργασίας στα κανάλια με τη διατήρηση της πρόβλεψης για 400 εργαζομένους ανά σταθμό.
4. Η μεταστροφή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πλέον στηρίζουν την πλειονότητα των άρθρων του νόμου μας.

Το γεγονός, όμως, ότι η αδειοδότηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα δεν σημαίνει και ότι τα κανάλια συνεχίζουν επί ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώνουν. Για την ακρίβεια, πληρώνουν μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το 2015 ως σήμερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν καταβάλει περί τα 90.000.000 ευρώ για τέλη χρήσης συχνοτήτων και φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων – έναν φόρο που, αν και είχαν ψηφίσει, εμμονικά αρνούνταν να καταλογίσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι πολλά ή λίγα τα 90.000.000 ευρώ, άραγε; Η απάντηση προκύπτει απλά αν αναλογιστεί κανείς τη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε από συγκεκριμένα μιντιακά κέντρα, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που βιώνουμε εδώ και δυόμισι χρόνια, την έλλειψη αντικειμενικότητας. Αυτά από μόνα τους «λένε» πολλά.

Η δε κριτική ότι ο νόμος και ο διαγωνισμός δίνουν την εντύπωση ότι μας αφορά μόνο το χρήμα των εκδοτών παραβλέπει το γεγονός ότι ο νόμος 4339/15 είναι ο πλέον αυστηρός σε σχέση με τις απαιτήσεις για υποδομές, εξοπλισμό, θέσεις εργασίας και πρόγραμμα.
Τα σχετικά άρθρα τα έχουν ψηφίσει και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς οποιαδήποτε κριτική σε αυτό το σημείο είναι σκέτη και ακραία υποκρισία.
Επιπρόσθετα, προχωρούμε ταυτόχρονα στη ρύθμιση και τη μετάβαση του ραδιοφώνου στην ψηφιακή εποχή.

Στο διαδίκτυο συγκροτήσαμε το μητρώο διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης στο οποίο έχουν ήδη εγγραφεί σχεδόν 1.000 ιστοσελίδες.

Συγκροτούμε το μητρώο περιφερειακού Τύπου ώστε οι περιφερειακές εφημερίδες να μην εξαρτούν τη βιωσιμότητά τους από μία υπουργική απόφαση. Προχωρούμε, επίσης, στην εφαρμογή του νόμου, που υπήρχε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε, για κατανομή τουλάχιστον του 30% της διαφήμισης του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στα περιφερειακά μέσα.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι η εισαγωγή του γραμμικού κώδικα στις εφημερίδες και στα περιοδικά. Ενα θέμα που θερμά -και ορθά- στήριξε και η εφημερίδα σας. Τελειώνουν «καπέλα» και «παιχνίδια» εκδοτών και διακινητών του Τύπου, που επηρέαζαν τη διανομή της διαφημιστικής πίτας ή έπαιζαν με σοβαρές προσπάθειες στον χώρο της ενημέρωσης.

Οι όροι διαφάνειας που τίθενται στο σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεσμεύουν όλους μας. Βοηθούν όλους μας· τις επιχειρήσεις του Τύπου και την Πολιτεία.

*Ο Νίκος Παππάς είναι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...