Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Από τις ΔΟΥ η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών

Κοινό σχέδιο δράσης με στόχο να επιτευχθεί από το 2017 η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τις εφορίες προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Για τον λόγο αυτόν υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και καθορίστηκε το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση. Στόχος της μεταφοράς της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Το ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης προϋποθέτει ένα κεντρικό σύστημα υποβολής δηλώσεων, καταβολής οφειλομένων και είσπραξης εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό το χρονοδιάγραμμα της μεταρρύθμισης είναι:
30/09/2014: Μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους, στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).
31/12/2015: Δημιουργία του κεντρικού μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών / νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

31/12/2016: Εναρμόνιση (πλήρης παραμετροποίηση) της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων / ασφαλιστικών κλάσεων.

01/07/2017: Συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Ειδικά για τη δημιουργία ενός κεντρικού/ενιαίου μητρώου υπόχρεων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος και ενιαίας διαδικασίας εγγραφής, αποφασίστηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει μια πρώτη προετοιμασία. Θα δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι παλιές οφειλές, εγγεγραμμένες στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), θα ενσωματωθούν στο καινούργιο μοντέλο αναφοράς και είσπραξης. Ουσιαστικά πρόκειται για την προκαταρκτική εργασία για το έργο της ενοποίησης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων.

Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από το υπουργείο Εργασίας, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), την ΗΔΙΚΑ, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ