Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Από το διπλό comeback (για το πολυνομοσχέδιο) στο δίδυμο της υποκρισίας

Βράδυ της περασμένης Κυριακής. Η ψηφοφορία στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο έχει μόλις ολοκληρωθεί με 168 «ναι». Συνεργάτες του πρωθυπουργού «εισβάλλουν» στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, φωνάζοντας: «Ο κύριος πρωθυπουργός έρχεται για μια καλησπέρα και ευχές για το Πάσχα». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς μπαίνει στην αίθουσα και αρχίζει τις χειραψίες. Απελευθερωμένος από το άγχος, εμφανίζεται με ένα πλατύ χαμόγελο, το οποίο λέει πολλά. «Πώς είδατε την ψηφοφορία, κύριε πρόεδρε;» ερωτάται από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και απαντά: «Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν διάσπαση της κοινωνικής συνοχής διαψεύστηκαν. Προχωράμε».

Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στη μνημονιακή κοινοβουλευτική ιστορία που βλέπει βουλευτές να επιστρέφουν στο… μαντρί. Βουλευτές, μάλιστα, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος, οι οποίοι όχι μόνο διεγράφησαν, αλλά έφτασαν να αλλάξουν μέχρι και κόμμα. Από την άλλη, βέβαια, υπήρξαν και ισάριθμες απώλειες, αφού οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης θυμήθηκαν έπειτα από τρία χρόνια ότι το Μνημόνιο δεν είναι λύση (!) και πέρασαν στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η πρόσφατη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου, μάλιστα, του ανθρώπου που ως υπουργός Εργασίας και Υγείας θεσμοθέτησε κάποια από τα σκληρότερα μέτρα για τον λαό, θα μείνει μάλλον στην ιστορία. «Εγώ έχω “διαβατήριο” για να πω ότι χωράω στη νέα Ελλάδα. Από την Κυριακή είμαστε ένα υπεύθυνο κόμμα της αντιπολίτευσης, περάσαμε απέναντι» είπε.

Η σχέση Μαρκόπουλου – Σαμαρά έχει περάσει από σαράντα κύματα. Το 2009, στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη έδειχνε να παίζει χωρίς αντίπαλο, ο Μαρκόπουλος βγήκε μπροστά σχεδόν μόνος του, για να στηρίξει Σαμαρά. Η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ. ανέβασε τις μετοχές του Μαρκόπουλου, ο οποίος έλαβε και τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Τον Φεβρουάριο του 2012, ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, παραμονή της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, ζητά υπερψήφιση των μέτρων και θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η σχέση των δύο ανδρών αλλάζει άρδην, αφού ο Κ. Μαρκόπουλος, μαζί με τους Χρ. Ζώη και Γιώργο Βλάχο, σηκώνουν την αντιμνημονιακή σημαία. Το βράδυ της επομένης ψηφίζει «όχι» και διαγράφεται.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Κ. Μαρκόπουλος εντάσσεται στο κόμμα Καμμένου. Τα χνώτα τους δεν ταιριάζουν κι αυτό φαίνεται εξαρχής. Το γυαλί ραγίζει όταν ο Πάνος Καμμένος αφήνει ανοιχτό το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνει την περίφημη αναφορά στο δολάριο. Ο Μαρκόπουλος γίνεται έξαλλος και στις 13 Δεκεμβρίου, μαζί με πλειάδα στελεχών, αποχωρεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

Αυτό που προσμετράται στα θετικά του Μαρκόπουλου για να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι άλλο από το ότι ποτέ δεν επιτέθηκε προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το ότι, εν αντιθέσει με άλλους, έδειξε σεβασμό στη Νέα Δημοκρατία, αρνούμενος να επιτεθεί στο κόμμα στο οποίο ανδρώθηκε. Η κριτική του ήταν πάντα προς την κυβέρνηση και πάντα πολιτική, ασχολούμενος μόνο με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι με τα πρόσωπα.

Η ιστορία του Θεόδωρου Σολδάτου, από την άλλη, είναι μοναδική περίπτωση. Εξελέγη βουλευτής Λευκάδας στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 και έκτοτε δεν έδωσε δικαίωμα να γίνει συζήτηση γύρω από το όνομά του. Για την ακρίβεια, ελάχιστοι -ακόμα και από όσους ασχολούνται καθημερινά με τα κοινοβουλευτικά- τον γνώριζαν. Τα μεσάνυχτα της 12ης Νοεμβρίου του 2012 τον έμαθε όλη η Ελλάδα, αφού κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού δεν υπερψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, θέλοντας να δείξει, όπως λέει ο ίδιος, ότι εκεί πρέπει να πέσει όλο το βάρος. Στη Νέα Δημοκρατία αρχικά σκέφτηκαν να μην τον διαγράψουν λόγω και της μονοεδρικής περιφέρειας από την οποία προέρχεται. Η πίεση όμως πολλών βουλευτών που ήθελαν το κεφάλι του «αντάρτη» επί πίνακι δεν άφησε πολλά περιθώρια και έτσι λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε η διαγραφή του. Εν αντιθέσει με άλλους διαγραφέντες, πάντως, ποτέ δεν έκοψε τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία. Συνέχιζε να κάνει παρέα με τους ίδιους «γαλάζιους» βουλευτές που τα έλεγε και πριν, ενώ και οι περισσότεροι νεοδημοκράτες -αφού τους πέρασε ο θυμός- άρχισαν να λένε ότι «ο Σολδάτος θα πρέπει να λογίζεται ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας».

Σε ένα τραπέζωμα καραμανλικών, μάλιστα, το οποίο διοργάνωσε ο εορτάζων τότε Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Θ. Σολδάτος έγινε το κέντρο των πειραγμάτων, με τον Δάνη Τζαμτζή να εκστομίζει το αμίμητο: «Καλά, εσύ, Θόδωρε, διαγράφηκες κατά λάθος».

Ο προκλητικός Λοβέρδος και ο (ακόλουθός του) Αηδόνης σε ρεσιτάλ θράσους!

Για τους περισσοτέρους, το μεγαλοπρεπές «όχι» του Ανδρέα Λοβέρδου στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής ήταν ένα ισχυρό σοκ. Κι αυτό γιατί ο κ. Λοβέρδος υπήρξε θιασώτης της μνημονιακής πολιτικής και εις εκ των υπουργών που έκανε νόμο, κυρίως με το Μνημόνιο 1, ως υπουργός Εργασίας, μερικά εκ των σκληρότερων μέτρων που γνώρισε η αγορά εργασίας. Μείωση κατώτατου μισθού, εξίσωση ορίων, αύξηση ορίου μαζικών απολύσεων, έμμεση κατάργηση διαιτησίας, απολύσεις με αποζημίωση σε δόσεις είναι μόνο μερικά από αυτά για τα οποία ο κ. Λοβέρδος υπερθεμάτιζε.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε φάση αναζήτησης ταυτότητας, ο κ. Λοβέρδος άρχισε να κρατά αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ στις 3 Δεκεμβρίου μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν, αφού οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι ο Βενιζέλος πρόλαβε και διέγραψε τον κ. Λοβέρδο προτού ανεξαρτητοποιηθεί. Παρά το γεγονός της διαγραφής του, ωστόσο, ο πρώην υπουργός δεν άλλαξε στρατόπεδο και συνέχισε να ψηφίζει και να στηρίζει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Η ίδρυση, μάλιστα, της «Νέας Ελλάδας» έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι το νέο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Ολα αυτά, όμως, μέχρι το «όχι» της περασμένης Κυριακής. Η κίνησή του να περάσει στην αντιπολίτευση ασφαλώς και θα πρέπει να συνδεθεί με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, αλλά και με τα νέα του πολιτικά βήματα ως επικεφαλής του νέου κόμματος. Με τον χώρο της μνημονιακής Αριστεράς να έχει καταληφθεί από τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο κ. Λοβέρδος έπρεπε να βρει τρόπο να περάσει πειστικά στο απέναντι στρατόπεδο. Θεώρησε ότι εκεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παλινδρομεί εντός και εκτός ευρώ, υπάρχει χώρος. Με το παρελθόν του, ωστόσο, εντελώς μνημονιακό, έπρεπε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία. Του δόθηκε στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής και δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Παρόμοιος με τον δρόμο Λοβέρδου είναι και αυτός του Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος ούτως ή άλλως συνδέεται με φιλία και συνεργασία μαζί του από την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ηταν μάλιστα ο πρώτος που τον ακολούθησε από τα βήματα της ΡΙΚΣΣΥ ήδη. Ο βουλευτής Δράμας, παλαιός στενός συνεργάτης του Χρήστου Παπουτσή και ανδρωμένος στους μηχανισμούς της Χαριλάου Τρικούπη, διετέλεσε μάλιστα υφυπουργός του Ανδρέα Λοβέρδου στο Υγείας από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011, θέτοντας και αυτός τον εαυτό του στη λίστα των μνημονιακών υπουργών.

Στην περίπτωση Αηδόνη, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι η σφοδρή προσωπική επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο άρχισε ενώ ήταν ακόμα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει την απόλυτη ευθύνη για το ενοχικό σύνδρομο της παράταξης. Παρέδωσε άνευ όρων το ΠΑΣΟΚ στον Σαμαρά» έλεγε στις 22 Δεκεμβρίου, ων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ άπαντες περίμεναν τη διαγραφή του, τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε μόνος 15 ημέρες αργότερα. Εν αντιθέσει, πάντως, με τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν στήριξε τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Αναλλοίωτο το άθροισμα

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής άφησε με χαμόγελο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αριθμητικά, δύο ήρθαν και δύο έφυγαν. Η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται και πάλι από 168 βουλευτές, δηλαδή 124 της Ν.Δ., 28 του ΠΑΣΟΚ, 14 της ΔΗΜ.ΑΡ. και τους κ. Μαρκόπουλο και Σολδάτο. Οπως έλεγαν με νόημα, ωστόσο, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, το ζήτημα είναι η δυναμική. Και σύντομα, όπως όλα δείχνουν, η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί με δύο βουλευτές περισσότερους.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ