Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Από το… Μάρτη, καλοκαίρι και αν!

Τον ερχόμενο καλοκαίρι και αν… σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τα 12.000.000 ευρώ τα οποία πήρε… κατά λάθος από 60.000 φορολογουμένους, οι οποίοι δεν ήταν υπόχρεοι στην καταβολή του έκτακτου ειδικό τέλους (χαράτσι Βενιζέλου) ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011. Το ποσόν έπρεπε να επιστραφεί ήδη από το 2012, αλλά το υπουργείο καθυστέρησε σκοπίμως και πλέον το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός του Μαρτίου, όπως προσπαθούν να εξηγήσουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών. Τώρα μάλιστα το υπουργείο λέει ότι οι επιστροφές θα γίνουν και με την μορφή συμψηφισμού με άλλους φόρους που βαραίνουν τον πολίτη

Κατά το παρελθόν, όταν σημειώθηκαν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου ανάγκασαν τους πολίτες να πληρώσουν κανονικά τον φόρο, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Σε κάποιους καταναλωτές ο λογαριασμός κοινοχρήστων είχε φουσκώσει κατά 500 ευρώ εξαιτίας του λάθους.

Οσοι εντόπισαν τα λάθη υποχρεώθηκαν να τρέξουν μαραθώνιο γραφειοκρατίας, ώσπου να παρέμβει το υπουργείο, για να αποδείξουν ότι ο φόρος επιβλήθηκε λανθασμένα.

Πολλοί φορολογούμενοι που εκ παραδρομής υπήχθησαν στο τέλος ακινήτων προσήλθαν στη ΓΓΠΣ για τη διαγραφή του.

Για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που έχει βεβαιωθεί ποσόν που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων σε πρόσωπο μη υπόχρεο θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσέρχεται στην αρμόδια Εφορία και όχι στη ΓΓΠΣ και να προσκομίζει οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο, προκειμένου να υποδείξει τον υπόχρεο στον φόρο ή επικαρπωτή του ακινήτου, ώστε το «χαράτσι» να βεβαιωθεί σε αυτό που πραγματικά πρέπει να βεβαιωθεί.

Αν ο φορολογούμενος δεν γνωρίζει τον υπόχρεο, οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Εφορίας με κάθε δυνατό τρόπο (π.χ. βεβαίωση της ΔΕΗ) ότι δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής του συγκεκριμένου ακινήτου και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον αναφερόμενο στην ατομική ειδοποίηση αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Εφορία μετά την παραλαβή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να διαγράφει το τέλος από τον συγκεκριμένο πολίτη.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ