Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Αποχώρησαν οι Θεσμοί: Εμπόδια για συμφωνία εργασιακό, μέτρα – αντίμετρα

Εργασιακό, τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 και τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι τα τρία μέτωπα που μένουν ανοιχτά, με την αποχώρηση των δανειστών, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των απευθείας διαπραγματεύσεων, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών αποχωρούν, χωρίς να έχει υπάρξει τεχνική συμφωνία και παραπέμποντας την διαπραγμάτευση σε τηλεδιασκέψεις, που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα και οι δύο πλευρές έχουν νέα στοιχεία να παρουσιάσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά σταθερά μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) τα οποία αναλύονται σε 1% του ΑΕΠ περισσότερα έσοδα από την περικοπή του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από την 1/1 2019 και 1% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα εφαρμοστεί από το 2020.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο αν οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστεί σε μια δόση ή σταδιακά μέχρι και το 2022 όπως προτείνουν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και εργασίας.

Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά ή θετικά μέτρα, υπάρχουν επίσης διαφορές σε ότι αφορά τους φόρους που θα θέλει να μειώσει η ελληνική πλευρά και ειδικότερα την ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ που θα επιχειρηθεί μέσω του νέου φόρους περιουσίας καθώς θεωρείται από τους δανειστές ο φόρος στον οποίο παρουσιάζεται η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα.

Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμη και για δαπάνες, που αφορούν την συμμετοχή των φαρμάκων, που θέλει να καταργήσει η ελληνική πλευρά αλλά και σε μειώσεις φόρων που θεωρούνται επιδοματική πολιτική χωρίς αντίκρισμα στον ρυθμό ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ ζητά τα αντιστθμιστικά μέτρα να κατευθυνθούν στην μείωση τω φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και συζητούν το ενδεχόμενο, να υπάρξουν κάποιες περαιτέρω ελαφρύνσεις σε ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών.

Στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολο από την ελληνική πλευρά η Ελλάδα «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου εργασίας.

Το Ταμείο ζητά ακόμη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την δ διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως είναι σήμερα «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο» τόνισε η ίδια πηγή του υπουργείου εργασίας.

Μερική πρόοδος

Παρόλα αυτά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε, εξερχόμενο από τη συνάντηση, πως αυτή ήταν η τελευταία συνάντηση (και πως “σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου πακέτου” μέτρων” για μετά το πρόγραμμα, κυρίως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο και πιθανώς και με τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος η οποία να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει θέμα στο πεδίο συμφωνίας και το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας όπου εκκρεμεί ακόμη η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταγωνισμού (DG Comp) για τις προτάσεις που έχουν κάνει το υπουργείο περιβάλλοντος και η ΔΕΗ . Ωστόσο η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται σε τεχνικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους το οποίο, όμως, θεωρείται τεχνικό. Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως είναι ασήμαντο καθώς έχει καλυφθεί.

Θεσμοί: Είχαμε σημαντική πρόοδο

Σημαντική πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει η σύντομη κοινή δήλωση των θεσμών μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα προαναγγέλλοντας νέες συναντήσεις για την επόμενη εβδομάδα εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην δήλωση τους οι θεσμοί τονίζουν ότι στόχο παραμένει η ταχεία ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών με την Ελλάδα. Η ανακοίνωση των θεσμών αναφέρει:
«Ομάδες της ΕΕ της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Σταθερότητας κ συμμετείχαν σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συζητήσεις πολιτικής το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν εταίρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του δικού τους προγράμματος Σημαντική πρόοδος υπήρξε σε ότι αφορά ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο για την περίοδο μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος και έναν αριθμό βασικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Νέες συμπληρωματικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Στόχος είναι η ταχεία κατάληξη σε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών» .

news247.gr

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ