Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Αποδείξεις και ονόματα για τα 60.000.000 ευρώ

«Προσωπικά δεδομένα» χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των περίπου 150 επιτυχόντων επιστημόνων στο πρόγραμμα Αριστεία και αρνείται πεισματικά να τα δώσει στη δημοσιότητα. Το γεγονός έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συναδέλφων τους, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφεραν να βρεθούν ανάμεσα στους τυχερούς, των οποίων το έργο θα χρηματοδοτηθεί. Και τα λεφτά είναι πολλά, λένε κάποιοι με νόημα. Για την ακρίβεια, οι 150 καλύτερες ερευνητικές προτάσεις που κατατέθηκαν και οι συγγραφείς τους θα μοιραστούν το αστρονομικό ποσό το 60.000.000 ευρώ προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο τους. Δικαίως, λοιπόν, οι υπόλοιποι 1.350 επιστήμονες που δεν επιλέχτηκαν εκφράζουν αμφιβολίες και επιφυλάξεις για τη διαφάνεια, οι οποίες φουντώνουν εξαιτίας της άρνησης του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει τα ονόματα των επιτυχόντων.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), από την πλευρά του, που είχε αναλάβει την οργάνωση της αξιολόγησης του προγράμματος Αριστεία, πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για τη μη δημοσίευση των ονομάτων των επιτυχόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Οπως ανέφερε στην επίσημη απάντηση που έδωσε ο κανονισμός του ΕΚΤ, από το οποίο συγχρηματοδοτείται το πρόγραμμα, «τα ονόματα των επιτυχόντων θεωρούνται προσωπικά στοιχεία και δεν επιτρέπεται η δημοσίευσή τους χωρίς τη σαφή άδεια των ενδιαφερομένων». Απέκλεισε δε κάθε ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στο ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είχε ζητηθεί τέτοια άδεια από το Ταμείο πριν από την υποβολή των προτάσεων στο πρόγραμμα Αριστεία» και ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί στην επόμενη προκήρυξη.

Φαίνεται, πάντως, ότι η απάντηση του ΕΣΕΤ όχι μόνο δεν έπεισε τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα Αριστεία, αλλά τους εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ερευνητής έχει το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μόνο σε ένα πρόγραμμα κάθε φορά, την ώρα που μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα. Ετσι μειώνονται οι πιθανότητές του να επιλεγεί και θα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η δράση και να προκηρυχθεί κάποια άλλη για να μπορέσει να συμμετάσχει εκ νέου.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ