Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Αποδοχές έως 10.000 ευρώ με απόδειξη δαπάνης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Αυξάνεται στα 10.000 ευρώ φέτος (από 5.000 ευρώ πέρυσι) το ετήσιο όριο των αποδοχών το οποίο οι εργαζόμενοι ή επαγγελματίες μπορούν να λαμβάνουν από εργοδότες με απόδειξης δαπάνης, δηλαδή με μια απόδειξη την οποία εκδίδει η επιχείρηση χωρίς να απαιτείται καμιά φορολογική ή άλλη γραφειοκρατική διαδικασία από τον αμειβόμενο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νέο Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που τίθεται φέτος σε ισχύ, εργαζόμενοι και επαγγελματίες μπορούν να εισπράττουν αμοιβές έως 10.000 ευρώ τον χρόνο (δηλαδή έως και 840 ευρώ τον μήνα) με τη λεγόμενη απόδειξη δαπάνης. Δηλαδή κάποιος (που δεν είναι μισθωτός) μπορεί να εισπράττει χρήματα χωρίς να έχει λογιστικά βιβλία επαγγελματία.

Ο δικαιούχος της αμοιβής δεν έχει υποχρέωση έκδοσης στοιχείων, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Να απασχολείται περιστασιακά με τη συγκεκριμένη εργασία και όχι από σύστημα.

2. Να λαμβάνει μικροποσά από αυτή την εργασία.

3. Να μην είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία.

Την απόδειξη δαπάνης χορηγεί ο εργοδότης (ο λήπτης της υπηρεσίας που παρέχει ο εργαζόμενος ) με τους ακόλουθους «κανόνες»:

1. Παρακρατεί φόρο 20%, τον οποίο αποδίδει στην Εφορία.

2. Παρακρατεί χαρτόσημο 3,6%, το οποίο επίσης αποδίδει στο Δημόσιο. Ετσι, για αμοιβή 1.000 ευρώ ο ενδιαφερόμενος εισπράττει 764 ευρώ.

Με την απόδειξη δαπάνης ο ενδιαφερόμενος έχει τρία πλεονεκτήματα:

1. Δεν χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, κάτι που σημαίνει ότι δεν τηρεί βιβλία και στοιχεία, ενώ δεν υποχρεούται να μπει σε καθεστώς ΦΠΑ.

2. Δεν χρειάζεται να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 ευρώ τον χρόνο ακόμη και για κάποιον που ξεκινάει τώρα να δουλεύει.

3. Δεν καταβάλλει το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο διαμορφώνεται στα 650 ευρώ για όποιον έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματός του.

Η απόδειξη δαπάνης, σύμφωνα με την τροποποιημένη νομοθεσία, θα φορολογείται ως εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι στις αμοιβές που εισπράττονται με απόδειξη δαπάνης επιβάλλεται φόρος 26%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ!

Ποσοστό 20% θα παρακρατείται από τον εργοδότη, οπότε, όταν έρχεται η ώρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει τη διαφορά φόρου.

 

Η επιβάρυνση για ποσό 10.000 ευρώ

Για παράδειγμα, φορολογούμενος εισπράττει με απόδειξη δαπάνης 10.000 ευρώ. Στην τσέπη του βάζει 7.640 ευρώ μετά την αφαίρεση του χαρτοσήμου και της παρακράτησης φόρου. Οταν έρχεται η ώρα υποβολής της δήλωσης, πληρώνει 600 ευρώ επιπλέον (σ.σ.: 2600 ευρώ είναι ο φόρος που του αναλογεί μείον 2.000 ευρώ που έχουν παρακρατηθεί ίσον 600 ευρώ). Αρα το τελικό καθαρό ποσό που του απομένει είναι 7.040 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...