Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Αποδοκιμασίες και κυνηγητό για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολες ώρες για τον Παπαδόπουλο και τον Παραστατίδη που πήγαν να μιλήσουν με αγρότες

Τη φαεινή ιδέα να επισκεφτεί το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, η παρουσία του οποίου στο σημείο έγινε κόκκινο πανί για τους συγκεντρωμένους. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και τον «στόλισαν» με… γαλλικά, υπενθυμίζοντάς του ότι αποτελεί persona non grata γι’ αυτούς. «Δεν ντρέπεσαι που έρχεσαι εδώ; Ησουν μαζί μας και τώρα μας βάζεις τη θηλιά! Σήκω και φύγε» ήταν μερικές μόνο από τις πλέον κόσμιες ατάκες που ακούστηκαν από τους αγρότες, μόλις ο βουλευτής έκανε την εμφάνισή του στο μπλόκο τους, ενώ άλλοι τον κάλεσαν είτε να εξαφανιστεί είτε να παραιτηθεί.

Στο Κιλκίς

Καλύτερης αντιμετώπισης, όμως, δεν έτυχε ούτε ο συνάδελφος του Θεόδωρος Παραστατίδης. Ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην αίθουσα του εργατικού κέντρου της πόλης στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες, με στόχο τη διαφύλαξη του επιδόματος των παραμεθόριων περιοχών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, περίπου 50 αγρότες από το τοπικό μπλόκο εισέβαλαν στην αίθουσα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και απαιτώντας από τους παρόντες βουλευτές να λάβουν θέση. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν, με τους αγρότες να κατηγορούν τον κ. Παραστατίδη για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και να τον καλούν να καταψηφίσει το Ασφαλιστικό και να ρίξει την κυβέρνηση.

Η Γεροβασίλη «βλέπει» μειώσεις συντάξεων αν…

Μείωση στις κύριες συντάξεις βλέπει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σε περίπτωση που οι θεσμοί, αλλά και η ελληνική κοινωνία, δεν δεχτούν την πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. «Αυτό είναι το ένα» ήταν η αποστροφή της κας Γεροβασίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και πρόσθεσε ότι «ή διαφορετικά το 2018 δεν θα έχουμε τίποτα». Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος μίλησε για «κατάρρευση του Ασφαλιστικού», εάν δεν βρεθεί λύση. Η κα Γεροβασίλη έκανε λόγο για δύο «σκληρά διλήμματα, όχι ευχάριστα και όχι με εύκολες απαντήσεις, ούτε από την πλευρά μας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρομάξει από τις κινητοποιήσεις και ότι πολλά πράγματα έχουν παρερμηνευτεί και πρέπει να εξηγηθούν. Για τον λόγο αυτόν προανήγγειλε ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου, ενώ δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για δυναμική καταστολή των κινητοποιήσεων. Επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν «κάποιες πιέσεις» ως προς το Ασφαλιστικό της κυβέρνησης και ότι η συζήτηση έως τώρα γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια. Επισήμανε δε ότι είναι εντελώς διαφορετική η προσέγγιση των Ευρωπαίων, για το κοινωνικό κράτος, από το ΔΝΤ. Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης εμφανίστηκε θετικός ακόμα και στο ενδεχόμενο να μεταβεί σε «οποιοδήποτε μπλόκο, για ουσιαστικό διάλογο, όχι με συνθήκες Σερρών και Κομοτηνής».

Αγωνία από επιχειρηματίες του Βορρά

Την ελπίδα οι κλειστοί δρόμοι στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων να μην παγώσουν την αγορά της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης Παντελής Φιλιππίδης. Αλλωστε, αυτή την εβδομάδα οι επιχειρηματίες περιμένουν την Agrotica για να μπουν χρήματα στα ταμεία, καθώς αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη. «Οταν ένας κλάδος κινητοποιείται μαζικά, δεν μπορείς να πεις κάτι, αλλά ελπίζω ότι οι αγρότες θα καταλάβουν πως η Agrotica είναι η δική τους έκθεση. Η αγορά είναι ζωντανός οργανισμός, που επηρεάζεται ακόμη και από μια βροχούλα, πόσο μάλλον από κλειστούς δρόμους» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Φιλιππίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για το Σαββατοκύριακο της Agrotica και αυτό ασφαλώς σημαίνει ότι οι χιλιάδες επισκέπτες που θα υποδεχθεί η πόλη θα αποδώσουν έσοδα στην αγορά της. «Αν όμως οι δρόμοι κλείσουν, όλα αναστέλλονται» σημειώνει και καλεί τους αγρότες να φροντίσουν να μην κλείσει και η αγορά, γιατί και οι έμποροι και οι επαγγελματίες πρέπει και αυτοί να βγάλουν τα προς το ζην.

Αρ. Μάτιος

Φυσικοθεραπευτές: Αβάσταχτοι οι φόροι

Σε «αφανισμό» υποστηρίζουν ότι τους οδηγεί το φορολογικό καθεστώς, με το 75% που επιστρέφουν στο κράτος, οι Ελληνες φυσικοθεραπευτές. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, περισσότεροι από 200 επαγγελματίες φυσιοθεραπευτές ζητούν κάθε χρόνο ειδική βεβαίωση (από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών), προκειμένου να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), οι σχεδόν 2.500 που παραμένουν στην Ελλάδα είναι σε απόγνωση, λόγω της συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο οργανισμός τούς εξοφλεί κάθε χρόνο τις θεραπευτικές πράξεις επτά μηνών, παρακρατώντας τις αμοιβές των υπόλοιπων πέντε μηνών ως υποχρεωτική έκπτωση (rebate) και επιστροφή υπερβάσεων (clawback).
Οι επιστροφές προς το κράτος αγγίζουν, όπως σημειώνουν, το 75% (10% ΕΟΠΥΥ, φόρος 26% και 39% στο καθαρό ποσό). Ενδεικτικά, στην περίπτωση που το παραπεμπτικό είναι αξίας 150 ευρώ, ο φυσικοθεραπευτής εισπράττει 37,5 ευρώ και στο κράτος επιστρέφονται… 112,5 ευρώ. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί δεν λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 150 ευρώ.

Μετωπική σύγκρουση και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Το παράδειγμα των αγροτών και των επιστημόνων που από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στους δρόμους, αντιδρώντας στο Ασφαλιστικό, αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ελήφθη την Παρασκευή το βράδυ, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργάνων τους σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ενστόλων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινές κινητοποιήσεις καθώς και ταυτόχρονη παρουσία στις κινητοποιήσεις άλλων κλάδων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος που θα βγουν στους δρόμους. Επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα η ίδρυση κοινής τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους. Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, οι ομοσπονδίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας διευκρινίζουν ότι σε μεταξύ τους διάλογο ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξαίρεσης των ενστόλων από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. «Το πατριωτικό μας καθήκον μας καλεί να βάλουμε τέλος στην ανοχή σε πολιτικές που βάζουν ταφόπλακα στη ζωή μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν λησμονούν τις παραδοχές του κ. Κατρούγκαλου, ως «προνομιούχου» συνομιλητή και συμβούλου τους, για το δικαίωμα της απεργίας και της αποχής από δευτερεύοντα καθήκοντα, και καλούν τους εργαζομένους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση, εκτός από το σύνολο των πανελλήνιων ενώσεων αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και στρατιωτικών, συμμετείχαν κατόπιν προσκλήσεων ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο αναλογιστής Κωνσταντίνος Νικολάου.

Πρόταση Κατρούγκαλου για μετάταξη σε άλλη θέση αν κρίνονται δυσμενώς

Πρόταση προς τους στρατιωτικούς να επιλέξουν μετάταξη σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα εκείνοι που θα κρίνονται στο μέλλον δυσμενώς φαίνεται ότι πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο και σε ομοσπονδίες εκπροσώπων από τις Ενοπλες Δυνάμεις, η πλευρά της κυβέρνησης πρότεινε αυτή τη λύση, η οποία θα εφαρμόζεται αντί της αποστράτευσης και άρα της πρόωρης συνταξιοδότησης, που προκύπτει ύστερα από αρνητική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των στρατιωτικών δεν θίγονται και κατοχυρώνονται πλήρως από το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προωθείται.

Η πλευρά του υπουργείου διέψευσε δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο που ήθελαν τον κ. Κατρούγκαλο να δηλώνει προς τους εκπροσώπους των στρατιωτικών ή να αποστρατεύονται ή να μετατάσσονται. Σημειώθηκε ότι η αναφορά έγινε στο πλαίσιο να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση, για να μη χάνει το κράτος ικανά στελέχη από τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες θέσεις στην κρατική μηχανή, με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση, δεν είναι δεσμευτική και εστιάζεται στο να προσφέρει λύση σε όσους προχωρούν σε αναγκαστική αποστρατεία.

Κινητοποιήσεις από ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΕΣΥ

Ολοένα και περισσότεροι κλάδοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, με την εβδομάδα που ξεκινά, εν όψει και της γενικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, να προμηνύεται «καυτή». Τον… τόνο έδωσε το Σαββατοκύριακο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), που δημοσιοποίησε τις προτάσεις που θα υποβάλει στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μεταξύ άλλων, καλεί σε «παν-κινητοποίηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με καθημερινές παρεμβάσεις σε δήμους, γειτονιές και σχολεία, με οργάνωση τοπικών κινήσεων, αλλά και με καταλήψεις, αποκλεισμούς σε υπουργεία και Ταμεία», ενώ προσβλέπει στον αποκλεισμό της Βουλής κατά την κορύφωση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, θα προτείνει την κλιμάκωση του αγώνα με παραστάσεις διαμαρτυρίας και μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Με τις ίδιες μαχητικές διαθέσεις εμφανίζεται και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία την προσεχή Πέμπτη 28 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις και μπαράζ καταλήψεων σε δημαρχεία και άλλες υπηρεσίες των δήμων (χώρους στάθμευσης, ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, την προσεχή Πέμπτη θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ύστερα από απόφαση που έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Στους δρόμους, τέλος, έχουν ήδη… ξεπροβάλει και τα σωματεία καλλιτεχνών από τον χώρο του θεάματος – ακροάματος.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ