Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Απόφαση-ανάσα για δανειολήπτες

Ανάσα σε πολίτη που λόγω της κρίσης αδυνατούσε να καταβάλλει τις δόσεις δανείων που έλαβε από τράπεζες δίνει το Ειρηνοδικείο Δράμας. Αποφάσισε «κούρεμα» του χρέους του κατά 63%. «Το Ειρηνοδικείο της Δράμας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας, «δικαίωσε καταναλωτή-μέλος της ένωσης, που είχε συνολική οφειλή ύψους περίπου 138.000 ευρώ. Θα κληθεί να πληρώσει 50.050 ευρώ σε βάθος 13 ετών και παράλληλα σώζει την κύρια και μοναδική κατοικία του από την εκποίηση».

Ο πολίτης προσέφυγε στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας στα τέλη του 2010 και στα μέσα του 2011 συνεργάτης της ένωσης κατέθεσε προς τις πιστώτριες τράπεζες του καταναλωτή πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την πρόταση οι πιστώτριες τράπεζες την αγνόησαν και ο δανειολήπτης αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά και να επωφεληθεί από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η Ενωση Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με τη βοήθεια εθελοντή-μέλους της ένωσης κατέθεσε στα μέσα του 2012 στο Ειρηνοδικείο Δράμας αίτηση δικαστικής ρύθμισης των χρεών του. Το οικογενειακό εισόδημα του πολίτη ανερχόταν στα 2.050 ευρώ μηνιαίως, καθώς είναι συνταξιούχος, ενώ είχε συμπληρωματικό εισόδημα από την πλευρά της συζύγου του. Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ενωση Καταναλωτών Καβάλας καλεί τις τράπεζες «να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και να δώσουν ρεαλιστικές λύσεις και όχι πρόσκαιρες και ανέφικτες να υλοποιηθούν».

Με περισσότερη αισιοδοξία μπορεί να ατενίζει το μέλλον και ένας 53χρονος εστιάτορας από την Ιεράπετρα Κρήτης, ο οποίος όφειλε σε πέντε τράπεζες 436.618 ευρώ. Πρόκειται για έγγαμο, πατέρα δύο παιδιών, με ατομικό μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και 791 ευρώ της συζύγου του. Υπό την καθοδήγηση της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ο δανειολήπτης προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο, το οποίο με απόφασή του απαγόρευσε στις πιστώτριες να λάβουν μέτρα (σ.σ.: κατασχέσεις κ.ά) εναντίον του και όρισε τη μηνιαία δόση των 200 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ