Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Απόφαση που σώζει σπίτια!

Απόφαση-σταθμό, που γλιτώνει από τα… νύχια των τραπεζών το σπίτι επιχειρηματία ο οποίος είχε βάλει υποθήκη την πρώτη και μοναδική κατοικία του για να λάβει επιχειρηματικό δάνειο, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Πειραιά. Η απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών Πειραιά Καλλιόπης Χόνδρου, που παρόμοιά της δεν είχε εκδοθεί ως σήμερα, βγήκε στις 8 Αυγούστου 2013 με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής επί ασφαλιστικών μέτρων, παγώνοντας τις όποιες απαιτήσεις της τράπεζας ως την εκδίκαση της κύριας δίκης έπειτα από αίτηση για αναστολή εκτέλεση της διαταγής πληρωμής του δικηγόρου Αθηνών Νεκτάριου – Γεώργιου Κατσίκα. Συγκεκριμένα, μετά τη συζήτηση που έγινε, η πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιά εξέδωσε διαταγή που ανέστειλε προσωρινά την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής ως τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου 2013.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που μπορεί να αποτελέσουν «πιλότο» και για άλλους επιχειρηματίες που έχουν προσημειώσει προσωπική περιουσία, σε μια προσπάθεια να πάρουν επιχειρηματικά δάνεια από τράπεζες.

Το πρώτο, ότι το προσημειωμένο ακίνητο είναι πρώτη και μοναδική κατοικία του δανειστή αλλά και ότι δεν αγοράστηκε με τα χρήματα τις πίστωσης.

Το δεύτερο, ότι εκδικάστηκε με τις κοινές διατάξεις του Αστικού Δικαίου και όχι με τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα.

Η δικαστής δέχθηκε ότι σε κάθε περίπτωση σε περίπτωση που γινόταν δεκτή η απαίτηση της τράπεζας ο επιχειρηματίας θα πάθαινε ανεπανόρθωτη βλάβη από την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής.

Ας δούμε όμως την ιστορία που παραλίγο θα έφερνε τον επιχειρηματία στο σημείο να χάσει το σπίτι του αλλά και την υπόλοιπη περιουσία του, αν και είχε πληρώσει απίστευτα ποσά σε τόκους.

Το 2005 πολιτικός μηχανικός-κατασκευαστής υπέγραψε σύμβαση πίστωσης με

αλληλόχρεο λογαριασμό ύψους 200.000 ευρώ. Το 2007 ζητά από την τράπεζα και λαμβάνει μία πρόσθετη σύμβαση επί της κύριας και αυξάνει τη χορήγηση κατά 30.000 ευρώ, συνολικά

δηλαδή 230.000 ευρώ. Για την αρχική χορήγηση προσημειώνεται ακίνητο 169 τ.μ. στη Νίκαια για 260.000 ευρώ, ιδιοκτησίας του μηχανικού από 15ετίας και πλέον, αντικειμενικής αξίας σήμερα περίπου 169.800 ευρώ. Ο μηχανικός εξυπηρετεί κανονικά ως και το 2011 το δάνειο πληρώνοντας περί τα 24.000 ευρώ τον χρόνο σε τόκους. Συνολικά έχει καταβάλει για τόκους και άλλα έξοδα και εισφορές ως σήμερα 148.000 ευρώ! Η τράπεζα καταγγέλλει φέτος τη σύμβαση και εκδίδει μέσα σε τρεις εβδομάδες (!) τη με αριθμό 1455/2013 Διαταγή Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά αξιώνοντας το ποσό των 252.000 ευρώ.

Κατά της διαταγής πληρωμής ασκήθηκε από τον κ. Κατσίκα ανακοπή και παράλληλα αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, με το επιχείρημα ότι εάν εκτελεστεί η διαταγή πληρωμής θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στον δανειστή από την εκποίηση της περιουσίας του (δεν αφορά μόνο το προσημειωμένο ακίνητο αλλά το σύνολο της περιουσίας). Το αίτημα έκανε αποδεκτό το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ