Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Απόφαση «βόμβα» για τα χρέη στα Ταμεία

Κρίθηκε αντισυνταγματική η ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη. Χωρίς σύνταξη οι δικαιούχοι όσο διαρκεί η ρύθμιση

Εκτός νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) βγάζουν τα δικαστήρια, με αποφάσεις τους, τα χρέη που έχουν δημιουργήσει προς τα ασφαλιστικά ταμεία οφειλέτες-ασφαλισμένοι. Σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πέρυσι κρίνεται αντισυνταγματική, καθώς εκτιμάται ότι τυχόν ρύθμιση τέτοιων χρεών (συνήθως σε πολλές μηνιαίες δόσεις επί αρκετά έτη) περιορίζει την έγκριση αιτημάτων συνταξιοδότησης.

Ουσιαστικά, κρίθηκε ότι, στην περίπτωση που ενταχθούν οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε καθεστώς ρύθμισης με βάση τον νόμο Κατσέλη, για όσα χρόνια θα διαρκεί η εξόφλησή της οι ωφελούμενοι ασφαλισμένοι δεν θα δικαιούνται σύνταξη. Επίσης, με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 4387/2016), οι συντάξεις θα προκύπτουν σύμφωνα με εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου. Με αυτό ως δεδομένο, είναι πιθανό να προκύψουν πολύ μικρές συντάξεις για όσους βρεθούν υπό καθεστώς ρύθμισης κατά το μοντέλο του νόμου Κατσέλη.

Η συγκεκριμένη νομική επιχειρηματολογία, που προκύπτει από την απόρριψη σχετικών αιτημάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, οδηγεί στο να τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με το κουαρτέτο των δανειστών. Αλλωστε, οι δανειστές ήταν εκείνοι που επέμεναν να περάσει με τροπολογία στον νόμο Κατσέλη, τον περασμένο Αύγουστο, το δικαίωμα να μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και τα χρέη προς τα Ταμεία.

Μετά το δικαστικό φρένο δίνεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία στο υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ζήτημα της θεσμοθέτησης μιας νέας ρύθμισης οφειλών. Στο επίκεντρο τίθεται, πλέον, το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές και να παρέχεται ασφαλιστική ενημερότητα για περιπτώσεις εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ