Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Απόγευμα Παρασκευής (παρουσία και του Αντ. Σαμαρά) αρχίζουν οι προγραμματικές

Το απόγευμα της Παρασκευής, με τον Αντώνη Σαμαρά παρόντα και μόνο ομιλητή, όπως προβλέπεται, αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η συζήτησή τους θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Η πορεία ανάρρωσης του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται ότι βαίνει αρκετά ικανοποιητικά. Φάνηκε αυτό χθες και από τη βεβαιότητα των ανθρώπων του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή, οι οποίοι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα είναι ο πρωθυπουργός αυτός που θα κηρύξει την έναρξη της συζήτησης και θα εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις, απάντησαν σχεδόν μονολεκτικά: «Αυτό είναι αυτονόητο».

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι, προκειμένου να μην επιβαρύνει το μάτι του, μια και ακόμα είμαστε στις πρώτες ημέρες της μετεγχειρητικής περιόδου, ο κ. Σαμαράς δεν θα αναγνώσει το σύνολο των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά θα κάνει μία σύντομη ομιλία πολιτικού περιεχομένου, ώστε να περιγράψει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση.

Ούτως ή άλλως πάντως ο παλιός Κανονισμός της Βουλής, ο οποίος επέτρεπε στους πρωθυπουργούς να μιλάνε 35 λεπτά (ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ μιλώντας επί 48 λεπτά) έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα προγραμματικών δηλώσεων του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος μίλησε μόλις 16 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή, στις 18.30, η συζήτηση -όπως γίνεται πάντα- θα διακοπεί και θα αρχίσει ξανά το Σάββατο, με κάθε υπουργό να περιγράφει τους στόχους του υπουργείου του. Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τις ομιλίες των επτά πολιτικών αρχηγών και φυσικά την ψηφοφορία.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Μόνο 40 βουλευτές (!) δεν δέχθηκαν κρατικό Ι.Χ.

Κάτι φαίνεται ότι αλλάζει στη συμπεριφορά των βουλευτών μας υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», αρκετοί από τους βουλευτές αρνήθηκαν να παραλάβουν βουλευτικό αυτοκίνητο, όπως έχουν το δικαίωμα, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τη Βουλή.

Πώς έγινε αυτό; Οταν μετά την ορκωμοσία της περασμένης Πέμπτης οι εκλεγέντες για πρώτη φορά βουλευτές πήγαν στο πρωτόκολλο για να πάρουν τον καθιερωμένο φάκελο γνωριμίας με τη Βουλή, εκεί τους περίμενε και ένα άλλο χαρτί. Επρόκειτο για μια άτυπη υπεύθυνη δήλωση την οποία έπρεπε να υπογράψουν για το αν θέλουν ή όχι να κάνουν χρήση βουλευτικού αυτοκινήτου. Η αίσθηση που υπήρχε στους επιτελείς της Βουλής ότι στις τάξεις των βουλευτών υπήρχε ήδη κλίμα άρνησης παραλαβής βουλευτικού αυτοκινήτου επιβεβαιώθηκε, καθώς έντεκα από τα «πρωτάκια» αρνήθηκαν να παραλάβουν αυτοκίνητο. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι και από τους παλαιότερους βουλευτές περίπου 25-30 αρνούνται να πάρουν αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει σχεδόν στους 40.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ