Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Aποκαλύφθηκε το πυροτέχνημα με την Ελβετία

Πανηγυρικά επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την άρνηση των ελβετικών τραπεζών να παράσχουν στοιχεία στη Βουλή για τυχόν λογαριασμούς Ελλήνων βουλευτών. Η Βουλή έδωσε χθες στη δημοσιότητα την αλληλογραφία με τις ελβετικές τράπεζες και το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο το θέμα που γεννάται είναι καθαρά πολιτικό. Κι αυτό, γιατί ο νόμος της σιωπής που επικρατεί στην Ελβετία ουδόλως φώτισε την υπόθεση, καθώς οι ελβετικές αρχές δεν είπαν ότι δεν υπάρχουν λογαριασμοί αλλά ότι δεν μπορεί να δώσει καμιά απάντηση.

Αυτό πάντως που προκάλεσε αρνητικά σχόλια είναι ότι ενώ η οριστική αρνητική απάντηση των Ελβετών έφτασε στη Βουλή στις 27 Ιουλίου η Επιτροπή Πόθεν Εσχες όχι απλά δεν συνεδρίασε αλλά ούτε καν συγκροτήθηκε σε Σώμα. Το έγγραφο καταχωνιάστηκε στα συρτάρια, η Βουλή έκλεισε για διακοπές και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε μόλις προχθές το βράδυ.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία, το αίτημα των 233 βουλευτών (δεν υπέγραψαν η Νέα Δημοκρατία και ο Θ. Πάγκαλος) προς την Ενωση Ελβετών Τραπεζιτών φεύγει από την Ελλάδα στις 4 Απριλίου. Η πρώτη αρνητική απάντηση φτάνει στη Βουλή 25 Απριλίου, με τους Ελβετούς τραπεζίτες να ενημερώνουν ότι δεν είναι αρμόδιοι καν να παραλάβουν το αίτημα και θα πρέπει να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός. Ομως και η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας κατέληξε αρνητική. Ολη αυτή η αλληλογραφία επί εποχής Πετσάλνικου έμεινε κρυφή, προφανώς για να μην εκτεθεί ο τότε πρόεδρος, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος που οδηγήθηκε σε παταγώδη αποτυχία.

«Οπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στην πολιτική των ελβετικών τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του Κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Δικαιωμένη από αυτές τις εξελίξεις εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε αρνηθεί να συμμετέχει τότε στην πρωτοβουλία Πετσάλνικου. «Αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο επικίνδυνα και άδικα είναι τα πυροτεχνήματα στην πολιτική σκηνή» είπε χθες ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλας.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ