Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2020

Αποκάλυψη τώρα για τις Ενοπλες Δυνάμεις!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε τραγική οικονομική θέση βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, ως συνέπεια και των μέτρων τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα οποία πλέον απειλούν ευθέως τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και, φυσικά, καλείται να λύσει άμεσα και αποτελεσματικά ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Είμαστε στα πρόθυρα κατάρρευσης και το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια» σχολίασε στη «δημοκρατία» υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος, το οποίο για προφανείς λόγους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ωστόσο διατηρεί πρόσβαση στα οικονομικά και επιχειρησιακά δεδομένα του Στρατεύματος.

Ειδικότερα, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης άφησε τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η ανίκανη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ καταστροφική φαίνεται ότι ήταν η περίοδος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν την πολιτική ηγεσία ανέλαβε ο προσφάτως απομακρυνθείς Πάνος Μπεγλίτης.

Τα προβλήματα, φυσικά, δεν δημιουργήθηκαν μόνο τη χρονική περίοδο που υπουργός ήταν ο κ. Μπεγλίτης, αλλά «έρχονται» και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν κατάφερε να τα λύσει, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αυτά να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις Ενοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, οι οποίες ταλαιπωρούνται από έλλειψη ανταλλακτικών, ως συνέπεια των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με στελέχη χωρίς ηθικό και με οπλικά συστήματα που, ενώ χρειάζονται αντικατάσταση, δεν αντικαθιστανται ελλείψει κονδυλίων.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα περιστατικά προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα πολλά αρνητικά γεγονότα, συσσωρευμένα σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ηθικό των στελεχών. Ερχονται δε να προστεθούν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των οικονομικών περικοπών και όσων συνεπάγεται η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πλήθος προβλήματα

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, πλοίων, αρμάτων μάχης, αλλά και φορτηγών (ΡΕΟ) να παραμένει ακινητοποιημένος. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα, όπως αποκάλυψε στις 17 Οκτωβρίου η «δημοκρατία».

Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται τόσο καλύτερα είναι» αναφέρει αξιωματικός. Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις «“σκυλεύουμε” τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα».

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο με τα μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία σε καθημερινή βάση βρίσκονται στον ουρανό του Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Την ίδια ώρα, συνολικά ο αεροπορικός στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές. Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο, ίσως να μην πραγματοποιηθούν ή έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίνεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Τα δεδομένα αυτά είναι σε γνώση τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, οι οποίες είναι αλήθεια ότι, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν ελάχιστες ημέρες στο Πεντάγωνο, επιχειρούν να κλείσουν τις τρύπες που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος εμπιστεύεται απόλυτα την στρατιωτική ηγεσία και έχει δώσει ήδη κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση στο μέτρο του δυνατού των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Και εκπτώσεις στην εκπαίδευση

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν μειώσει αισθητά και τις ασκήσεις – εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως έγινε πρόσφατα με τον Παρμενίωνα του Στρατού Ξηράς και μια άσκηση εφέδρων της Πολεμικής Αεροπορίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου» λένε στη «δημοκρατία» αξιωματικοί και των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί.

Φοίβος Κλαυδιανός


Βόμβες βυθού 200-400 ευρώ στους μισθούς των αξιωματικών

Σε οριστική οικονομική εξαθλίωση οδηγούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον μέσα στο 2012 μειωθούν περαιτέρω τα εισοδήματά τους, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», φαίνεται να καταλήγουν δύο επιτροπές που έχουν συσταθεί στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικότερα, οι επιτροπές έχουν λάβει την εντολή να καταθέσουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο έως τις αρχές του 2012 τις προτάσεις τους αναφορικά με το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα μηνύματα, πάντως, που έρχονται από την έως τώρα επεξεργασία των δεδομένων από τις επιτροπές δεν αποκλείουν νέες και μεγάλες μειώσεις στους μισθούς των στελεχών. Σύμφωνα με στέλεχος της επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι έως σήμερα προτάσεις κάνουν λόγο για κατάργηση των επιδομάτων και δραστική μείωση των εισοδημάτων σε μια μέση τάξη που θα κινείται από 200 έως 400 ευρώ! Επιπλέον, η ίδια πηγή ανέφερε στη «δ» ότι θα προβλέπεται μισθός με τον φέροντα βαθμό και όχι με τον μισθολογικό, όπως συμβαίνει έως σήμερα, και από εκεί θα προκύψει κατά βάση η μείωση στους σημερινούς μισθούς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα στελέχη από τον βαθμό του επαγγελματία οπλίτη έως και τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη έχουν χάσει από τις περικοπές της κυβέρνησης από τις αρχές του χρόνου ποσά που ξεκινάνε από 100 ευρώ και φτάνουν έως και 355 ευρώ τον μήνα!

Σύμφωνα με αυτές, ένας αντισυνταγματάρχης, που στις αρχές του 2011 είχε καθαρές αποδοχές 1.631 ευρώ τον μήνα, μετά τη μηνιαία κράτηση του 2% επί του συνόλου των αποδοχών υπέρ των ανέργων (απώλεια 44 ευρώ ανά μήνα), τη μηνιαία κράτηση του 1% επί του συνόλου των αποδοχών υπέρ ΟΑΕΔ (απώλεια 22 ευρώ), τη μείωση 10% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης (απώλεια 21 ευρώ) και την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος λόγω μείωσης του αφορολογήτου (απώλεια 13 ευρώ), είδε μέσα σε εννέα μήνες να έχει μείωση των μηνιαίων του αποδοχών 100 ευρώ, λαμβάνοντας πλέον 1.531 ευρώ ανά μήνα.

Για έναν επαγγελματία οπλίτη οι απώλειες από την αρχή του έτους θα φτάσουν τα 34 ευρώ τον μήνα, ενώ τον Δεκέμβριο με το σύνολο των κρατήσεων θα φτάσει να πάρει 100 ευρώ λιγότερα (460 ευρώ από τα 560 ευρώ που έπαιρνε στις αρχές του έτους). Αντίστοιχες μειώσεις έχουν οι ανθυπασπιστές – από 1.190 ευρώ καθαρά στις αρχές του 2011 θα λάβουν 915 τον προσεχή Δεκέμβριο, δηλαδή 275 ευρώ λιγότερα μέσα σε 12 μήνες!

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...