Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αποκαλυπτήρια για το κόλπο με τις προσλήψεις στους δήμους

Παραμύθια για μικρά παιδιά αποδείχτηκαν χθες όσα λέει η κυβέρνηση περί διαφάνειας στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ σε δήμους. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί η συγκεκριμένη προκήρυξη από το υπουργείο Εργασίας επί Λούκας Κατσέλη αποκλείει το ΑΣΕΠ από την αξιολόγηση και την επιλογή εκ των υποψηφίων!

Ο κ. Βέης μάλιστα μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη αποκάλυψαν το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος αν και μπορούσε να αλλάξει την προκήρυξη που είχε σχεδιαστεί επί υπουργίας Λούκας Κατσέλη έκανε πίσω με το πρόσχημα της απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό που αποδεικνύεται ωστόσο και προκαλεί απορίες είναι ότι ο κ. Κουτρουμάνης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έπειτα από τις αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη, επέμενε να υπόσχεται… πλήρη διαφάνεια.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο κ. Βέης ήταν αποκαλυπτικότατος: «Οταν προέκυψε το θέμα, ήρθε ο κ. Κουτρουμάνης και μου λέει: Εχουμε ένα πρόβλημα και θα θέλαμε να μας βοηθήσετε ώστε να γίνει πιο σωστά η δουλειά». Δική του συμβουλή μάλιστα ήταν «τα υπουργεία να μην κάνουν τίποτα εάν δεν κουβεντιάζαμε μαζί το θέμα μήπως βρίσκαμε έναν μηχανισμό στον οποίο να είναι η συμμετοχή μας ουσιαστική», χωρίς όμως να εισακουστεί. «Αν είναι να αναλάβουμε εμείς πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στην προκήρυξη, είπα στον υπουργό, αυτός όμως μου απάντησε ότι το θέμα επείγει» πρόσθεσε ο κ. Βέης.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι έτσι όπως είναι σχεδιασμένη η προκήρυξη για την πρόσληψη των 55.000 ανέργων στους δήμους μέσω ΜΚΟ το ΑΣΕΠ είναι με δεμένα τα χέρια, καθώς ο εργοδότης εμφανίζεται να είναι ιδιώτης και όχι το Δημόσιο, οπότε το ΑΣΕΠ δεν έχει αρμοδιότητα.

Την απάντηση ωστόσο στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν άλλαξε η προκήρυξη των αδιαφανών προσλήψεων μέσω ΜΚΟ έδωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη ο κ. Κουτρουμάνης τού είπε σε συνάντησή τους ότι «εάν ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ώστε να απεμπλακούμε από αυτή την ιστορία των ΜΚΟ, θα φάμε πέντε μήνες και θα χάσουμε τα λεφτά από την Κοινότητα».

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει πολιτικά το θέμα σε μείζον καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση δέκα βουλευτών, την οποία υπογράφουν οι κ. Χαρακόπουλος, Τασούλας, Λυκουρέντζος, Μαρκόπουλος, Τζαβάρας, Χατζηδάκης, Βρούτσης, Σαλμάς, Νικολόπουλος και Καραγκούνης και ζητούν εξαίρεση των ΜΚΟ από τα συγκεκριμένα προγράμματα προσλήψεων στο Δημόσιο. «Τι έχεις Γιάννη; Τι είχα πάντα; Μέρα με τη μέρα ξηλώνεται το πουλόβερ του μηχανισμού προσλήψεων που έστησε η κυβέρνηση με αμαρτωλές ΜΚΟ. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Στα λόγια μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, αλλά στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές αντιλήψεις» δήλωσε ο πρώτος επερωτών βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Απολύσεις στο δημόσιο με κομματικά κριτήρια!

Παράθυρο για κομματικές διώξεις φαίνεται πως προσπαθεί να ανοίξει στο Δημόσιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά τις αδιαφανείς προσλήψεις μέσω ΜΚΟ αποδεικνύεται πως επιθυμεί να επιστρέψει στην «εποχή του 1981» δημιουργώντας ένα νέο καταπράσινο Δημόσιο «πρασινοφρουρών».

Μιλώντας χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης ανέτρεψε όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και αποκάλυψε το υπό εξέλιξη πογκρόμ κατά κομματικών αντιπάλων διότι, όπως είπε, το ΑΣΕΠ δεν θα έχει τον παραμικρό λόγο στο ποιος θα συνεχίσει να είναι δημόσιος υπάλληλος. Σύμφωνα μάλιστα με αυτά που είπε στην Επιτροπή Θεσμών, αυτός που θα αποφασίσει ποιοι… του κάνουν και θα παραμείνουν στο Δημόσιο και ποιοι θα μπουν στην εργασιακή εφεδρεία με ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης θα είναι οι ίδιοι οι φορείς -δηλαδή οι τοποθετημένοι από το ΠΑΣΟΚ διευθυντές υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του δημοσίου- με αδιαφανή κριτήρια.

«Με έναν μηχανισμό που δεν είναι δικός μας -και δεν θα μπορούσε να είναι δικός μας- οι φορείς οι οποίοι πρόκειται να περάσουν από αυτή τη διαδικασία με δικούς τους τρόπους (!) -που δεν αφορά εμάς και δεν τους ξέρουμε (!)- θα βρουν ποιο είναι το προσωπικό που πρέπει να παραμένει και ποιο είναι εκείνο που θα πάει στην εργασιακή εφεδρεία, κατά την οποία θα πληρώνεται για έναν χρόνο και μετά δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα γίνει. Αρχικά κι εμείς νομίσαμε ότι η αξιολόγηση όλου του προσωπικού θα γινόταν με ενιαία βάση, τελικά όμως αυτή η μοριοδότηση δεν αναφέρεται σε αυτούς που θα παραμείνουν, αλλά αναφέρεται μόνο σε αυτούς οι οποίοι είναι κατά κάποιον τρόπο στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας μάλιστα σε σχετική επισήμανση του Προκόπη Παυλόπουλου πως το ΑΣΕΠ νομικά δεν έχει αρμοδιότητα να απολύει, ο κ. Βέης παραδέχθηκε ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει ενοχλήσει αφάνταστα το ΑΣΕΠ, σε σημείο οι επικεφαλής του να «παρακαλέσουν» τον υπουργό να αλλάξει το κλίμα.

Το ΑΣΕΠ θα παρέμβει, όπως είπε ο κ. Βέης, μόνο όταν οι φορείς στείλουν τα ονόματα όσων προκύψει ότι πλεονάζουν και τότε -με τα κριτήρια που θα ορίσει το Προεδρικό Διάταγμα και με έναν μηχανισμό αποτελούμενο από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου και μία διευθύντρια- θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα καταρτίσει τους πίνακες της εργασιακής εφεδρείας. Αυτόν τον πίνακα μετά θα χρησιμοποιεί το Δημόσιο στις προσλήψεις που θα γίνονται, ώστε το 10% να καλυφθεί από αυτές τις θέσεις. Και εκεί όμως ο κ. Βέης εξέφρασε αντίρρηση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να ήταν 20%.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Η ΜΚΟ του κουμπάρου της Χριστοφιλοπούλου άρχισε τους διορισμούς

Μείζον πολιτικό και ηθικό (τουλάχιστον) θέμα προκύπτει για την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τον «καυτό φάκελο» των ΜΚΟ και την εμπλοκή δικών της ανθρώπων και συνεργατών.

Την ώρα που όλη η υπόθεση εξελίσσεται σε σκάνδαλο, οι βουλευτές ακόμη και του ΠΑΣΟΚ εξεγείρονται καταγγέλλοντας τα αδιαφανή κριτήρια και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης μετατρέπεται σε καταπέλτη για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η κυρία Χριστοφιλοπούλου είναι βαθύτατα εκτεθειμένη. Ο λόγος; Σε μία από τις ΜΚΟ αυτές, που έχουν τεθεί στο στόχαστρο και αμφισβητείται ο ρόλος τους, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο κουμπάρος της. Η ΜΚΟ έχει την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα» και ο κουμπάρος της υφυπουργού λέγεται Πέτρος Κατσίκης, ο οποίος έχει τη θέση του διευθυντή της ΜΚΟ. Εδρα της εμφανίζεται ο Βαρνάβας Αττικής και, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, ιδρύθηκε από τον ίδιο και τη σύζυγό του, Μηλέα Κατσίκη, το 2002. Εχει ενδιαφέρον ότι την περίοδο εκείνη η κυρία Χριστοφιλοπούλου ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στην κυβέρνηση Σημίτη και στις αρμοδιότητές της περιλαμβανόταν και η διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η πολιτική επιρροή της θέσης αυτής τη βοήθησε αποφασιστικά να εκλεγεί βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής το 2004 και με τη βοήθεια ενός άλλου κουμπάρου της, του Θανάση Τσούρα, που τότε είχε αυξημένη ισχύ, να ενταχθεί στην ηγετική ομάδα που περιέβαλε τον Γ. Παπανδρέου ως αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να μη συνιστούν ιδιαίτερο θέμα για τη σημερινή υφυπουργό Παιδείας. Ομως, τα ερωτήματα και οι απορίες δημιουργούνται από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η ΜΚΟ του κουμπάρου της έχει προχωρήσει σε μνημόνια συνεργασίας για προγράμματα ανέργων με δύο τουλάχιστον δήμους που υπάγονται στην Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή την εκλογική περιφέρεια της κυρίας Χριστοφιλοπούλου. Πρόκειται για τους Δήμους Μαραθώνα και Λυκόβρυσης.

Υπάρχει επίσης μια ακόμη πτυχή που καθιστά το ζήτημα μεγαλύτερο για την υφυπουργό Παιδείας. Συγγενικό πρόσωπο -και μάλιστα πρώτου βαθμού- του κουμπάρου της κυρίας Κατσίκη έχει θέση στενού συνεργάτη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου και φέρεται να στελεχώνει το ιδιαίτερο γραφείο της, ενώ ταυτόχρονα είναι και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Αττική, την περιοχή δηλαδή από την οποία η υφυπουργός αντλεί μεγάλο μέρος της εκλογικής δύναμής της. Στις δε τελευταίες εκλογές είχε ξεπεράσει σε σταυρούς ακόμη και τον Θ. Πάγκαλο. Αλλες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο κ. Κατσίκης (στο χρόνο που του απομένει προφανώς από τις δράσεις της ΜΚΟ) προσφέρει φιλικά τις πολιτικές συμβουλές του στην κουμπάρα του…

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ