Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

«Αποκαθήλωση» μετά από 2.500 χρόνια

Γλίτωσε από τη μανία των χριστιανών κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Και αυτό διότι στη μεγάλη επιφάνειά της τα μάτια των πιστών «έβλεπαν» μια από τις σημαντικότερες σκηνές της χριστιανοσύνης: εκείνη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στα 2.500 χρόνια ζωής της, χθες ήταν η πρώτη φορά που «ακούμπησε» τη γη και η τελευταία που ατένισε την Αθήνα από ψηλά. Από εδώ και στο εξής η μετόπη «Ευαγγελισμός» -όπως πολύ χαρακτηριστικά αποκαλείται- θα βρίσκεται στα εργαστήρια συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης, ενώ αμέσως μετά την αποκατάστασή της θα αποτελεί έκθεμα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αφήνοντας στη θέση της πίσω στο μνημείο το πιστό της αντίγραφο.

«Η συγκεκριμένη μετόπη, που διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχει μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς απεικονίζει την Ηρα και την Αθηνά» τόνισε κατά τη χθεσινή επιχείρηση κατάβασής της η Μαίρη Ιωαννίδου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης. «Με την επικράτηση του χριστιανισμού η μετόπη για κάποιον λόγο θεωρήθηκε ότι απεικονίζει τον Ευαγγελισμό, γι’ αυτό δεν απολαξεύτηκε» συνέχισε η ίδια.

«Από τις 92 μετόπες που σώζονται αυτή τη στιγμή και έχουν γλιτώσει από την καταστροφή του Μοροζίνη, οι 48 είναι μόνο στην Αθήνα, οι 15 είναι στο Βρετανικό Μουσείο και άλλη μία είναι στο Μουσείο του Λούβρου. Μία από αυτές τις μετόπες, που βρίσκονταν πάνω στον Παρθενώνα, κατέβηκε» συνέχισε η κυρία Ιωαννίδου.

Αν και η πιο καλά σωζόμενη μετόπη από τις υπόλοιπες, τα προβλήματα από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ορατά, γι’ αυτό και θα χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό της η μέθοδος λέιζερ.

Η 32η μετόπη, η οποία ζυγίζει 800 κιλά, θα μεταφερθεί -όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τις προηγούμενες- στην Ακρόπολη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες συντήρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυρία Ιωαννίδου, τα αρχιτεκτονικά μέλη που θα συντηρηθούν είναι πολύ περισσότερα από όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί, αφού εν τέλει κατά την αποσυναρμολόγηση αποκαλύφθηκε ότι και άλλα μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η χθεσινή επιχείρηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, λόγω του δυνατού αέρα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, αφού η μεταφορά της μετόπης προέβλεπε τη χρήση σχοινιού, γεγονός που φυσικά θα έθετε σε κίνδυνο το εγχείρημα.

Οσο για το πότε αναμένεται να δει το αθηναϊκό κοινό το κορυφαίο μνημείο της πρωτεύουσας χωρίς σκαλωσιές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2013 αναμένεται να τελειώσουν και οι εργασίες που συνεχίζονται στην Ακρόπολη και οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την αποκατάσταση της πρώτης στρώσης του βόρειου τείχους του σηκού και των δύο επιστυλίων του δυτικού τείχους. Ακόμη, εργασίες θα πραγματοποιηθούν και στον ναό της Αθηνάς Νίκης. Στόχος των διορθωτικών αυτών επεμβάσεων, η αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων που έχουν εμφανιστεί στα μνημεία.

Επιχείρηση-λίφτινγκ σε εργαστήρια συντήρησης

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, εκτός από τα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως γείσα και επιστύλια, θα κατέβουν επίσης άλλες πέντε μετόπες. Τέσσερις από τη δυτική πλευρά -οι οποίες περιέχουν σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο- και μία από τη νότια πλευρά, στην οποία περιλαμβάνονται ανάγλυφες σκηνές από την Κενταυρομαχία. «Οι μετόπες που σώζονται στη νότια πλευρά συντηρούνται καλύτερα» υποστηρίζει η κυρία Ιωαννίδου, τονίζοντας ότι αυτό ισχύει «ίσως επειδή δεν φαίνονταν τόσο καλά ή γιατί δεν ήταν εύκολη η προσέγγισή τους». Εως τα Χριστούγεννα θα έχουν κατέβει οι δύο από τις πέντε, ενώ μέσα στο προσεχές έτος θα έχει ολοκληρωθεί και η κατάβαση των υπολοίπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πάρουν όλες οι μετόπες της δυτικής πλευράς την άγουσα προς… τα εργαστήρια συντήρησης. Και αυτό διότι κάποιες που δεν θα συντηρούνται καλά θα παραμείνουν στο μνημείο, προσδίδοντας ένα στοιχείο αυθεντικότητας στον Παρθενώνα.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ