Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Αποκλείστηκαν οι Παξοί

Το φάσμα του αποκλεισμού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα βιώνουν οι κάτοικοι των Παξών και των διαπόντιων νησιών (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι), λόγω του δραματικού περιορισμού των δρομολογίων πλοίων το τελευταίο διάστημα! Το σοβαρότατο πρόβλημα ανέκυψε από την απόσυρση πλοίων, λόγω της υπόθεσης των πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που εξέδωσε ο ρωσικός νηογνώμονας. Δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες πλήττονται καίρια -και μάλιστα σε μέρες εντός της τουριστικής περιόδου- χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη, ενώ οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, την οποία υλοποίησε το κεντρικό λιμεναρχείο της Κέρκυρας, αποσύρθηκαν προ ημερών τα δύο υδροπτέρυγα που λειτουργούσαν στη γραμμή Κέρκυρα – Παξοί. Ετσι, οι Παξοί εξυπηρετούνται μόνο από το πλοίο που εκτελεί τέσσερις φορές την εβδομάδα το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Παξοί! Ταυτόχρονα, δεν εκτελεί δρομολόγια και το πλοίο που κάλυπτε τα διαπόντια νησιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να εξυπηρετούνται με σκάφος από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων! Επίσης, έχουν σταματήσει τα δρομολόγιά τους τα δύο πλοία ανοικτού τύπου, της γραμμής Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιθάκη.

Το μείζον ζήτημα εξετάστηκε σε συνάντηση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρου Σπύρου με αντιπροσωπεία του Δήμου Παξών, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σπύρο Μπογδάνο. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να μεσολαβήσει τόσο στο λιμεναρχείο όσο και στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, αφού, εκτός των άλλων επιπτώσεων, πλήττεται και ο τουρισμός του νησιού. Ετσι, τουρίστες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν και πότε θα μετακινηθούν, με κίνδυνο να χάνουν προγραμματισμένες πτήσεις.

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ενημέρωσε την αντιπροσωπεία αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί στο αρμόδιο υπουργείο. «Η αγωνία σας είναι και δική μου» είπε ο κ. Σπύρου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με τους κατά τόπους λιμενάρχες για τη δρομολόγηση πλοίων.

Για το ίδιο θέμα επισκέφτηκε πρόσφατα το κεντρικό λιμεναρχείο Κέρκυρας ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Σκούρτης. Ο κ. Σκούρτης, μετά την ενημέρωσή του από τον υπολιμενάρχη, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς, σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό και την οικονομία μας, αλλά και για την καθημερινότητα των νησιωτών, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης και της απόδοσης ποινικών ενδεχομένως ευθυνών, πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για όσα βιώνουμε σήμερα στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, που έχουν τεράστιες δυσμενείς συνέπειες τόσο στον τουρισμό μας όσο και στη ζωή των κατοίκων των νησιών μας και κυρίως των μικρών νησιών, όπως οι Παξοί και τα διαπόντια, που βιώνουν το φάσμα του αποκλεισμού. Υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Οφείλουμε να δούμε πώς να μη μείνουν αποκλεισμένα τα διαπόντια νησιά, πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε να προστεθούν και άλλα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των Παξών, αφού ακόμα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τον τουρισμό μας. Ενδεχομένως να δοθεί λύση με τη μετακίνηση ενός πλοίου από τη γραμμή Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα για να εξυπηρετηθεί και η γραμμή Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα. Αυτά και άλλα μέτρα, βεβαίως, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του κεντρικού λιμεναρχείου. Εμείς, αφουγκραζόμενοι την αγωνία του κόσμου, καταθέτουμε προτάσεις, αλλά και ασκούμε πιέσεις προς τα αρμόδια υπουργεία».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ