Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Απολύσεις: Από κόσκινο οι φορείς υπουργείων

Περισσότερα από 600 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και Ανώνυμες Εταιρίες που εποπτεύουν τα υπουργεία θα βρεθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αφενός για να αξιολογηθούν στο πρότυπο των κεντρικών δομών και αφετέρου για να τροφοδοτήσουν τις «δεξαμενές» απολύσεων των 1.270 υπαλλήλων που υπολείπονται από τους 4.000 έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) στην τελευταία του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πολύ εύκολα και γρήγορα μπορούν να εντοπιστούν πλεονάζουσες θέσεις. Την ίδια στιγμή θα αξιολογηθούν και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να συμβάλουν στις απολύσεις ούτε στην κινητικότητα, καθώς το 2014 δεν υπάρχει τέτοια μνημονιακή δέσμευση.

Τα στοιχεία που διαθέτει το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για περίπου 45.000 υπαλλήλους στο σύνολο των ΝΠΙΔ και των Α.Ε., των οποίων οι δομές θα αξιολογηθούν, αν και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ενδιαφέρον εστιάζεται περίπου σε 100, καθώς σε αυτά εργάζονται πάνω από τους μισούς και πιο συγκεκριμένα πάνω από 25.000.

Στο πλαίσιο αυτό, σε διαδικασία αξιολόγησης, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης, αλλά και προκειμένου να «εντοπιστούν» κάποιοι από τους 11.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν το 2013 και το 2014, τίθενται οι δομές των εποπτευόμενων φορέων 10 υπουργείων. Η διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο φάσεις, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014, ενώ για την ταχύτερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι φορείς δύνανται να προσλάβουν εξωτερικούς τεχνικούς συμβούλους.

Για όλο το εγχείρημα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα διαθέσει κονδύλιο από το ΕΣΠΑ ύψους 750.000 ευρώ.

Με την έναρξη της αξιολόγησης των δομών των φορέων, εκ των οποίων κάποιοι πιθανόν να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους απασχολουμένους σε αυτούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση. Μάλιστα δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει ανάγκη, κάποιοι από τους φορείς να λειτουργήσουν ως «δεξαμενές» για την κάλυψη των δεσμεύσεων του τρέχοντος έτους, που αφορούν 2.000 απολύσεις.

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, με έγγραφό της, καλεί 10 υπουργεία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τους φορείς της αρμοδιότητάς τους έως τις 15 Νοεμβρίου 2013. Εν ευθέτω χρόνω θα αρχίσει η αξιολόγηση και στους φορείς αρμοδιότητας των υπόλοιπων υπουργείων.

Πρόκειται για τα: Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Προσλήψεις δύο ταχυτήτων

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενο στις προσλήψεις στο Δημόσιο, διευκρίνισε ότι κατά την περίοδο 2013-2014 οι προσλήψεις γίνονται με βάση τους ακόλουθους δύο κανόνες:

• 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις). Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την πενταετία 2011-2015 επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής αυτού του κανόνα.

• 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση. Οι συνολικά 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, επομένως, δεν σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ