Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Απολύσεις κατά ριπάς (και κατά συρροήν) στον ιδιωτικό τομέα!

Κατάργηση του 5%, ως ανώτατου ορίου για ομαδικές απολύσεις, από το «παράθυρο» προτείνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) στην ελληνική κυβέρνηση. Στη σχετική μελέτη που ετοιμάζεται από τους τεχνοκράτες του ILO και η οποία πρέπει εντός του Νοεμβρίου να παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να υπάρχει η πρόταση να μην ισχύει το ανώτατο όριο απολύσεων ανά μήνα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.

Πάνω στη βάση της μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας πρόκειται να νομοθετήσει εντός Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε από το νέο έτος να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Το ILO προτείνει σε κάθε περίπτωση να περιοριστούν οι αρμοδιότητες που έχουν τόσο ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας όσο και οι περιφερειάρχες για το ίδιο θέμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσει να υπάρχει η δυνατότητα απόρριψης ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό ή από τον περιφερειάρχη και θα αρκεί η θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο επειδή η Πολιτεία δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες απολύσεις από όσες επιτρέπει ο νόμος έως τώρα…

Από την πλευρά των συνδικαλιστών γίνεται λόγος για κίνδυνο ομαδικών απολύσεων κατά συρροήν, ειδικά στον κλάδο των τραπεζών, όπου είναι γνωστό ότι η διαδικασία συγχωνεύσεων που ολοκληρώνεται οδηγεί σε ανάλογη μείωση των θέσεων εργασίας.

Υπολογίζεται ότι έως το τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα πρέπει να μειωθούν οι τραπεζοϋπάλληλοι έως 20%, κάτι που μεταφράζεται σε απολύσεις έως 12.000 ατόμων. Την ίδια ώρα, κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι η έμμεση απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων θα επηρεάσει και όσες ΔΕΚΟ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Ο όποιος αγοραστής θα έχει με τον τρόπο αυτόν το δικαίωμα, έπειτα από μια σύντομη περίοδο χάριτος, να προχωρήσει σε καρατόμηση του προσωπικού, αφού πρώτα θα έχει επικαλεστεί λόγους αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η τοποθέτηση για τις ομαδικές απολύσεις του ίδιου του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου από το βήμα της Βουλής πριν από 10 ημέρες ότι «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο» και ότι «ουσιαστική προστασία υπάρχει, όταν υπάρχει κανονική λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς».

Η φιλοσοφία που διέπει ανώτατα στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι μπροστά στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε μια επιχείρηση και να χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας είναι προτιμότερο να απολυθούν περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά η επιχείρηση να μείνει ανοιχτή. Ως παράδειγμα εμφανίζεται η περίπτωση των Sprider Stores, της αλυσίδας καταστημάτων που έβαλε λουκέτο πριν από περίπου έναν μήνα, αφήνοντας στον δρόμο πάνω από 800 εργαζομένους.

Εάν μπορούσε να ισχύσει το μέτρο των ομαδικών απολύσεων χωρίς το όριο του 5%, ίσως η επιχείρηση, ισχυρίζονται στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα να ήταν ανοιχτή, έστω και με τις μισές θέσεις εργασίας. Αντίθετα, τώρα η επιχείρηση είναι κλειστή και όλες οι θέσεις απασχόλησης έχουν χαθεί.

Η απάντηση των συνδικαλιστών είναι ότι οι απολύσεις έχουν γίνει σήμερα γρηγορότερες και φθηνότερες, ως συνέπεια των μέτρων που λήφθηκαν μετά την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνεχώς να απολύονται εργαζόμενοι, ανεξάρτητα αν η επιχείρηση κλείνει ή όχι. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», στο εννιάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί 637.179 αποχωρήσεις, σχετικά υψηλότερες από εκείνες που είχαν καταμετρηθεί το ίδιο διάστημα το 2012 (606.480). Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, οι απολύσεις συνεχίζουν να γίνονται με αμείωτη ένταση την τελευταία διετία, ως συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Αρα, στο ενδεχόμενο που αλλάξει προς το χειρότερο και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο μαζική η απομάκρυνση εργαζομένων από τις δουλειές τους.

Τι προβλέπει τώρα ο νόμος για τις ομαδικές

Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων. Το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι σε μηνιαία βάση:

α) Εως έξι εργαζόμενοι, προκειμένου για επιχειρήσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζομένους.

β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και έως 30 εργαζόμενοι για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους.

Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με προθεσμία 20 ημερών. Το αποτέλεσμα διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και υποβάλλεται από τον εργοδότη στον «νομάρχη ή στον υπουργό Εργασίας». Σε περίπτωση συμφωνίας, οι ομαδικές απολύσεις ισχύουν αφού περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο «νομάρχης ή υπουργός Εργασίας», με αιτιολογημένη απόφαση που εκδίδεται μέσα σε 10 μέρες (από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού), και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και συνεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης, καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, μπορεί είτε να παρατείνει για ακόμα 20 ημέρες τις διαβουλεύσεις είτε να μην εγκρίνει την πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων.

Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα. Εφόσον οι σχεδιαζόμενες απολύσεις υπερβαίνουν τα όρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ο εργοδότης, προτού προχωρήσει σε αυτές, οφείλει να πληροφορήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να προσέλθει σε διαβούλευση με αυτούς, με σκοπό να ερευνηθεί η δυνατότητα και η πιθανότητα αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ