Τετάρτη, 21 Απρ 2021

«Απολύσεις σε ΑΕΙ – ΤΕΙ»

Αρχισαν τα όργανα στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εισηγείται στο υπουργείο Παιδείας απολύσεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αλλά και διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, έχει ήδη καταρτιστεί η λίστα με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν σε απολύσεις. Ετσι, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βάζει στο στόχαστρο τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Απολύσεις ζητά και στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Κρήτης και Λάρισας, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθεί και αυτό της Πάτρας.

Και αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, αφού μετά την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη μέσω του σχεδίου «Αθηνά» και αφού ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ιδρυμάτων, αναμένεται να υπάρξει και νέα λίστα με απολύσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Προς το παρόν, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει λάβει θέση, ενώ πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ ζητούν την παρέμβαση του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη χθεσινή σύνοδό τους, οι πρυτάνεις απείλησαν να καταθέσουν μαζικά τις παραιτήσεις τους αν επιμείνουν τα συναρμόδια υπουργεία στις απολύσεις, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση αυτή «αντισυνταγματική».

Από πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πάντως, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Κυριαζής άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι σύμφωνος με τις απολύσεις, αλλά και ότι τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά», ο κ. Κυριαζής παραδέχθηκε ότι «όλα γίνονται γρήγορα γιατί θέλουμε να προλάβουμε το μηχανογραφικό του 2013-2014», γεγονός που, όπως σημειώνουν οι πρυτάνεις, καταδεικνύει την προχειρότητα και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Σήμερα συνεδριάζουν και οι πρόεδροι ΤΕΙ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι «τα προβλήματα είναι πλέον ασφυκτικά και απαγορευτικά για τη λειτουργία των ιδρυμάτων». Στην ατζέντα της υνόδου βρίσκονται ακόμα οι απολύσεις, το σχέδιο «Αθηνά» και η χρηματοδότηση των τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ