Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Απομακρύνονται τα αρχαία που βρέθηκαν στις Σκουριές

Απόσπαση και ανάδειξη των ευρημάτων ένα χιλιόμετρο μακρύτερα αποφάσισε προχθές το ΚΑΣΝα μη διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση Σκουριές Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του ΚΑΣ.

Από τις αρχαιότητες που θα αποσπαστούν οι καλύτερα διατηρημένες θα μεταφερθούν στη θέση Κόνιαρη, 1 χιλιόμετρο μακριά από τις Σκουριές, όπου βάσει του όρου που συνόδευσε τη γνωμοδότηση θα πρέπει να υπάρξει μνημόνιο συναντίληψης με την εταιρία για την ανάδειξή τους.

Μεταξύ των ευρημάτων στις Σκουριές που πιστοποιούν το διαχρονικό μεταλλουργικό ενδιαφέρον στην περιοχή από τον 2ο αι. π.Χ., εκτός από τα κατάλοιπα κτιρίου και τη μικρή λιθόστρωτη επιφάνεια, έχουν βρεθεί λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον κλίβανο, τμήματα από οινοχόες και ένας θησαυρός 12 νομισμάτων.

Στη θέση όπου θα μεταφερθούν έχουν αποκαλυφθεί αρχαία του 6ου αι. μ.Χ., μεταξύ των οποίων κι ένα αψιδωτό κτίριο, τα οποία φαίνεται να είχαν σχέση με τη μεταλλουργία.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε στο ΚΑΣ εξ αναβολής, ενώ συνολικά έχει αναβληθεί τέσσερις φορές από το 2015, διότι εκκρεμούσαν απόφαση του ΣτΕ ή έγκριση τεχνικής μελέτης, από τις οποίες εξαρτιόταν η συνέχιση της εξόρυξης στην περιοχή από την εταιρία.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας προτάθηκε, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των αρχαιοτήτων στο σημείο εύρεσής τους ή, αν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, η μεταφορά και η ανάδειξη του κτιρίου και της λιθόστρωτης επιφάνειας σε κατάλληλο χώρο.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές είναι πλήρως αδειοδοτημένες, ενώ όποια εκκρεμότητα της εταιρίας με το ΣτΕ έχει να κάνει με άλλη περιοχή και όχι για τη συγκεκριμένη χρήση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ