Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αποροι επιχειρηματίες!

Οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στην ανεργία έχουν τουλάχιστον το επίδομα του ΟΑΕΔ για κάποιους μήνες. Τι συμβαίνει όμως με τους επιχειρηματίες -και είναι χιλιάδες αυτό το διάστημα- που βάζουν λουκέτο;

Το ερώτημα πιθανώς να μην απασχολεί πολλούς, καθώς στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας ανέκαθεν ήταν ενοχοποιημένος. Ομως η πραγματικότητα είναι δραματική. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που κλείνουν και δεν έχουν να φάνε και για να τους βοηθήσουμε συγκεντρώνουμε μεταξύ μας χρήματα» μας λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Αγγελος Τσατσούλης αναδεικνύοντας την οξύτητα του κοινωνικού προβλήματος.

Υποστήριξη, βοήθεια, αλληλεγγύη είναι έννοιες ξένες για τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, που σαρώνονται από την οικονομική κρίση. Βλέπουν όσα δημιούργησαν με αγώνες χρόνων να γκρεμίζονται μέσα σε λίγους μήνες, και δεν έχουν από πού να κρατηθούν. Η μόνη… παροχή εκ μέρους του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) είναι η ασφαλιστική κάλυψή τους για έναν χρόνο από την ημέρα διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Φυσικά αυτό δεν αρκεί. Ετσι η διοίκηση του ιστορικού Επιμελητηρίου Καβάλας -ιδρύθηκε το 1918- προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου, όπως αυτό του ΟΑΕΔ, το οποίο θα δίνει ένα βοήθημα, για κάποιο διάστημα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που τίθενται εκτός επιχειρηματικού κύκλου. Σύμφωνα με την πρόταση οι πόροι του ταμείου βοηθείας θα προέρχονται κυρίως από την εισφορά 10 ευρώ ανά δίμηνο κάθε ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ.

Ο Αγγελος Τσατσούλης τονίζει τη δυσμενή κατάσταση της τοπικής οικονομίας σημειώνοντας ότι η περιοχή έχει περάσει μια ακόμα κρίση, το ’90, με δεκάδες επιχειρήσεις έτοιμου ενδύματος -τα γνωστά φασονατζίδικα- να μεταφέρονται στη Βουλγαρία αφήνοντας 6.500 ανέργους!

Ο ίδιος δηλώνει ότι η σημερινή ελληνική πραγματικότητα αποκλείει κάθε ελπίδα για ξένες επενδύσεις. Ωστόσο το Επιμελητήριο Καβάλας προετοιμάζει το έδαφος για τη φάση μετά την κρίση. Ετσι με διάφορες ενέργειες -συμμετοχή σε εκθέσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λπ.- καλλιεργεί την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων προωθώντας παράλληλα την τουριστική ανάπτυξη.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρεται στα αποτελέσματα μελέτης της ICAP, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις τομείς που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης στον νομό είναι οι εξαγωγές, ο τουρισμός, τα logistics -ευνοούν η Εγνατία, το λιμάνι και η εγγύτητα με τις βαλκανικές χώρες – και η ιδιωτική υγεία (ήδη δημιουργήθηκαν τρεις τέσσερις μονάδες, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων).

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ