Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Αποστολή» στο Πανάγιο Τάφο (!) για το Μετσόβιο

Τετραμελής ομάδα του ΕΜΠ καλείται να συντηρήσει και να αποκαταστήσει  το Ιερό Κουβούκλιο στα Ιεροσόλυμα!

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) αναλαμβάνει το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, στα Ιεροσόλυμα. Την αποστολή καλείται να φέρει σε πέρας τετραμελής ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Αντωνία Μοροπούλου, που εκπόνησε τη μελέτη και την έρευνα για την αναστήλωση του σπουδαιότερου χριστιανικού μνημείου, το οποίο προσκυνούν κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστοί. Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως οι σκαλωσιές, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον οκτώ μήνες.

«Είναι μια μελέτη ερευνητική και καινοτόμα, που ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές σε διεπιστημονική βάση, δηλαδή την τεκμηρίωση, τη διάγνωση και την πρόταση. Στηρίζεται στη γνώση των φαινομένων που αφορούν τη φθορά και την παθολογία, και είναι μια δουλειά η οποία καλείται να διασφαλίσει τη λειτουργία του μνημείου, τη θρησκευτική και προσκυνηματική λειτουργία του Πανάγιου Τάφου» τόνισε η κυρία Μοροπούλου στην παρουσίαση της μελέτης, όπου αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης.

Σημαντικό επίτευγμα για το επιστημονικό προσωπικό ήταν το ότι, κατά τη διάρκεια της μελέτης, διασφαλίστηκε η συνέχιση της προσκυνηματικής λειτουργίας του Πανάγιου Τάφου. «Το γεγονός αυτό διατρανοί με τον πλέον δυνατόν τρόπον ότι ο Πανίερος Ναός της Αναστάσεως, με κέντρον αυτού τον Πανάγιο Τάφον, αποτελεί μνημείον της παγκοσμίου κληρονομίας του χριστιανισμού και σημείον αναφοράς της διεθνούς κοινότητας των αρχιτεκτόνων» δήλωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, εκτός από την κυρία Μοροπούλου, συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος, και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Οι επιστήμονες που ανέλαβαν την εκπόνηση της μελέτης διέγνωσαν δομικές βλάβες στο Ιερό Κουβούκλιο και επεσήμαναν την ανάγκη επεμβάσεων, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στατικότητας. Στη μελέτη τους καθιστούν σαφές ότι η καύση κεριών και καντηλιών σε επαφή ή σε άμεση γειτνίαση με τις αρχιτεκτονικές επιφάνειες του Ιερού Κουβουκλίου είναι απαγορευτική.

Η εκδήλωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, που ανεγέρθηκε στην παρούσα μορφή του το 1810, από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ