Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Αποσύρουν το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά! Από το μηδέν ο διάλογος

Προς απόσυρση βαδίζει τελικά το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, προκειμένου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, να αρχίσει νέος γύρος διαλόγου.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, και φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέες διαβουλεύσεις από μηδενική βάση τόσο με τους πρυτάνεις όσο και με τους προέδρους των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στο τραπέζι θα τεθούν εκ νέου τα ζητήματα της αυτονομίας των ιδρυμάτων σε σχέση με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσφέρουν (όπως συμβαίνει και σήμερα), ενώ τα δίδακτρα θα καθορίζονται από τα ΑΕΙ, τα οποία ωστόσο θα δεσμεύονται για παροχή συγκεκριμένου αριθμού υποτροφιών.

Οσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης των υποτροφιών, αυτά είτε θα καθορίζονται απευθείας από τα ΑΕΙ είτε θα είναι κοινά για όλα τα ιδρύματα. Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να ζητήσει από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ακαδημαϊκή αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και να γνωμοδοτεί γι’ αυτά τα οποία βρίσκονται υπό έγκριση. Στόχος του κ. Γαβρόγλου είναι εντός του 2017 η κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ