Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Αποτελεσματικότερο τεστ ΠΑΠ

Μια εξέταση που ανιχνεύει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα του τεστ Παπανικολάου!

Σε ολλανδική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 45.000 γυναίκες, οι γιατροί, που έκαναν τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες που παράλληλα εξετάστηκαν για τον ιό HPV, κατάφεραν να εντοπίσουν και άλλα είδη καρκίνου που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.

Η εξέταση βασίζεται στη λήψη κυτταρολογικού δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο εξετάζεται προκειμένου να ανιχνευτούν τυχόν μικροσκοπικές αλλαγές που προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές εξέτασαν κάθε δείγμα, ελέγχοντας κυρίως εκείνα με στελέχη του ιού που θεώρησαν ότι ήταν υψηλού κινδύνου. Οπως προέκυψε, η μέθοδος αυτή λειτούργησε προληπτικά για άλλους δέκα τύπους καρκίνου ανά 100.000 γυναίκες που εξετάστηκαν συγκριτικά με συμβατικούς ελέγχους, ενώ αποκάλυψε έναν μεγάλο αριθμό προκαρκινικών μορφωμάτων που μπορούν να θεραπευτούν.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι ήδη διαθέσιμο σε αρκετές χώρες και χορηγείται σε κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. Ωστόσο, στις περισσότερες γυναίκες δεν παρέχει ουσιαστική προστασία, επειδή έχει σχεδιαστεί για να προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να συμπεριληφθεί στα προγράμματα εξετάσεων του τραχήλου της μήτρας για τις γυναίκες άνω των 30 ετών. Αν συμβεί αυτό, θεωρητικά ο γυναικολογικός έλεγχος που γίνεται ανά τριετία, θα μπορεί να γίνεται ανά πενταετία, χωρίς οι γυναίκες να διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι, αφού μελέτησαν την έρευνα, δημοσίευσαν σχολιασμό στον οποίο αναφέρουν ότι «σχεδόν για κάθε γυναίκα που παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα στις εξετάσεις για τον ιό HPV, ανεξαρτήτως χώρας και πρωτοκόλλου εξετάσεων, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για τα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλός».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ