Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

ΑΠΘ: Η πλατφόρμα που «νοικοκυρεύει» εταιρείες

Μια έξυπνη διαδικτυακή πλατφόρμα, που θα προτείνει λύσεις για το «συμμάζεμα» του κόστους των επιχειρήσεων, αναλύοντας τα αδύναμα σημεία τους, ανέπτυξε η ερευνητική μονάδα του ΑΠΘ Urenio, στο πλαίσιο του πρότζεκτ Cross-Inno-Cut, δράσης του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας. Leader εταίρος στο πρότζεκτ είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο οποίος, σε συνεργασία και με άλλους επιχειρηματικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενημερώνει στην παρούσα φάση τις επιχειρήσεις, ώστε να συμμετάσχουν στο φιλόδοξο πρόγραμμα.

«Η οικονομική κρίση ήταν το έναυσμα για να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ενός τέτοιου εργαλείου» σημείωσε μιλώντας στη «δημοκρατία» ο προγραμματιστής της ερευνητικής μονάδας Urenio, που ανέπτυξε τη σχετική πλατφόρμα, Ισίδωρος Α. Πάσσας. Η χαρτογράφηση των προβλημάτων θα επικεντρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες στη λειτουργία μιας επιχείρησης: ανθρώπινο δυναμικό – επιχειρησιακές διαδικασίες, αλυσίδα τροφοδοσίας, υποδομές, ανανεώσιμη ενέργεια, μετρητές στην κατανάλωση ενέργειας και στην παραγωγή και μάρκετινγκ με μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μια πρώτη φάση θα μοιραστούν στις πρώτες 100 επιχειρήσεις, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον από τη διασυνοριακή περιοχή ειδικά ερωτηματολόγια από εμπειρογνώμονες, με ερωτήσεις για κάθε θεματική, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα, και στη συνέχεια τα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν την πλατφόρμα για την εξαγωγή ποιοτικών δεικτών. Για τις 30 εξ αυτών θα καταρτιστούν σχέδια δράσης, με βάση τους δείκτες, τα οποία θα τους παραδοθούν και για τις 10 θα εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, ως πιλότος, με τη βοήθεια των ειδικών. Σε κάθε περίπτωση και οι 100 θα έχουν μια εικόνα για το πού χωλαίνει η λειτουργία τους.

Ηδη έχει ξεκινήσει κινητοποίηση μέσω ημερίδων για την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Πετρίτσι και Βλαγκόεβγκραντ, και η ανταπόκριση αποδεικνύεται ζωηρή.

Συμμετέχοντες εταίροι από την ελληνική πλευρά είναι ο ΣΒΒΕ, η ερευνητική μονάδα Urenio του ΑΠΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Νομού Ροδόπης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων – Βιοτεχνών Ξάνθης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Εβρου, ενώ από τη βουλγαρική πλευρά συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Neofit – Rilski στο Βλαγκόεβγκραντ και επιχειρηματικοί φορείς από τη Νότια Βουλγαρία.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ