Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Αρ. Πάγος: Νόμιμο οι εργοδότες να ψάχνουν τους υπολογιστές των υπαλλήλων τους

Με εισηγήσεις «βόμβες» στην Ολομέλεια του Αρ. Πάγου κρίνεται νόμιμη και συνταγματική η χρήση από εργοδότες στα ποινικά και αστικά δικαστηρία στοιχείων από τον σκληρό δίσκο των υπολογιστών, εφόσον εκείνοι αποχώρησαν και πήγαν σε ανταγωνιστική επιχείρηση!

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έκαναν στην Ολομέλεια του Αρ. Πάγου ο αντιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Β. Πλιώτας και ο αρεοπαγίτης Απ. Παπαγεωργίου είναι θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και εν συνεχεία να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εν λόγω εισηγήσεις στην Ολομέλεια δεν υπάρχει εκ μέρους της επιχείρησης παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων ούτε χρειάζεται η συγκατάθεση των εργαζομένων για την ανάσυρση των στοιχείων. Οι εισηγητές τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις, οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη όπου απασχολούνται.

Στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι, όσο απασχολούνταν στην επιχείρηση που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, φέρεται ότι έστελναν μέσω e-mails πληροφορίες στην ανταγωνιστική εταιρία στην οποία εν συνεχεία προσελήφθησαν! Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ