Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Αρχή πλειστηριασμών με τα σπίτια που είχαν σωθεί (λόγω «κόκκινων δανείων») το 2008

Από τα σπίτια που εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας το 2008 (λόγω κόκκινων δανείων) θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2014 η διαδικασία των πλειστηριασμών. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, ενώ μελετάται να καταργηθεί η ρύθμιση που αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Εκτός αυτών των ρυθμίσεων, βασικός «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται.

Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη». Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη, για να προλάβουν και τις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, υπογραμμίζουν ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά το σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.

Το καθεστώς σήμερα

Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται από πλειστηριασμούς:

– Ολα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του, εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη (δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό κανενός είδους ακίνητο).

– Η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιώτη), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, άγαμος: 200.000 ευρώ + 50% = 300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 + 50% = 375.000 ευρώ, οικογένεια με δύο τέκνα: 300.000 ευρώ + 50% = 450.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής με τον νόμο 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4161/2013), λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών αυτών.

Πρόσθεταν δε ότι «επιπλέον προστασία υπάρχει και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη και έπειτα από αυτή, στην περίπτωση που δεν κρίνεται ευνοϊκή από τον οφειλέτη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ