Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η παράδοση και οι ρίζες θα γεννήσουν την ελπίδα”

“Όταν οι ρίζες θεριέψουν και η παράδοση προχωρήσει θα γεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμή των αφυπηρετησάντων ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έγινε στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο έναντι Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου «Χατζηκώστα». Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πρωτοπρεσβύτερο Αδαμάντιο Αυγουστίδη. Τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος συντονισμού του προγράμματος για τις συνάξεις των αφυπηρετησάντων ιερέων π. Ιγνάτιος Μόσχος.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης καλωσόρισε τους ιερείς και ευχήθηκε “οι εμπειρίες της ζωής και οι δοκιμασίες να είναι πηγή έμπνευσης για τους νεότερους”.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η συνάντηση αυτή του έφερε στην μνήμη την εποχή που ήταν νέος στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και υπήρχε κάποιος μοναχός πολύ μεγάλος σε ηλικία, ο οποίος καθημερινά πρωί και απόγευμα φρόντιζε ώστε να είναι πάντα αναμμένο το καντήλι στην Αγία Τράπεζα. “Τώρα καταλαβαίνω ότι η προσφορά αυτού του μοναχού ήταν πολύ σημαντική” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως “η μονή του Οσίου Λουκά κράτησε 1200 χρόνια χάρη σε αυτούς τους κληρικούς που παρέδιδαν αναμμένο το καντήλι στους νεότερους. Η Εκκλησία μας χρειάζεται όλους”.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις σχέσεις των ανθρώπων και υπογράμμισε πως “αν σκεφτούμε τους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή μας θα διαπιστώσουμε πως όλοι μας οικοδόμησαν. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ακόμη και αρνητικά να μας φέρθηκε, είναι μία οικοδομή για εμάς”.
Μίλησε, επίσης, για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής λέγοντας πως δεν είναι έργο του Αρχιεπισκόπου, αλλά όσων συμβάλλουν και προσφέρουν για να υλοποιούνται τα προγράμματα τονίζοντας πως “είναι κυρίως καρπός της αγάπης του λαού”.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για την αξία της παράδοσης και την δύναμη που μας προσφέρουν οι ρίζες μας, οι οποίες, όπως είπε “είναι πολύ σημαντικές”. Κάλεσε τους ιερείς να μην αφήσουν το καντήλι να σβήσει και επεσήμανε πως “η παράδοσή μας, οι ρίζες μας, όσα ξεχάσαμε, όταν τα ξαναβρούμε και ξαναβρεθούμε ο ένας κοντά στον άλλο, θα είναι και το φάρμακο της πατρίδας μας. Όταν οι ρίζες θεριέψουν, όταν η παράδοσή, με όλες τις μορφές, προχωρήσει, τότε γεννιέται η ελπίδα και η αισιοδοξία”.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με τους π. Ειρηναίο Νάκο, Γεώργιο Δεμελή και Στέλλα Βαλλάση, μέλη της ορχήστρας «Κανών» της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε σε όλους τους ιερείς αναμνηστική επιστολή και ψηφιακό δίσκο με παραδοσιακή μουσική.
Πηγή: ecclesia.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ