Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Δεν υπάρχουν μάχιμοι και μη μάχιμοι στις Ενοπλες Δυνάμεις!

Με ένα ακόμη tweet (που ως μέθοδος είναι σίγουρα αδόκιμη για έναν στρατιωτικό), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους ενστόλους. Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι μόνοι που θα γλιτώσουν θα είναι οι μάχιμοι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ γράφει: «Παρόλο που η δυσκολία της φρουράς που υπηρετεί κάποιος ή η επικινδυνότητα μπορεί να διαφέρουν, στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ΟΛΟΙ μάχιμοι». Εάν, δε, περάσουν τα σχέδια για τις νέες μειώσεις, ο συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού θα λαμβάνει με 32 χρόνια υπηρεσίας μισθό το ποσό των 1.295 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα νέα μέτρα, εάν εφαρμοστούν, θα δώσουν τη χαριστική βολή στα μετοχικά ταμεία, καθώς οι εισφορές θα μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, η κατάργηση των πλασματικών βαθμών στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η χορήγηση μισθού με βάση τον βαθμό που φέρουν δεν μειώνει μόνο τον βασικό μισθό αλλά και τις συντάξεις και το χρονοεπίδομα που υπολογίζεται επί του βασικού μισθού. Αυτό κάνει ακόμη πιο τραγική την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι, που ακόμη και σε σύγκριση με τους δημοσίους υπαλλήλους θα παίρνουν ακόμη λιγότερα. Οι ένστολοι θα έχουν χάσει από το 2009 μέχρι σήμερα πάνω από το 50% των αποδοχών που έπαιρναν.

Για παράδειγμα:

Ο συνταγματάρχης χάνει 560 € τον μήνα (350 από τον μισθό και 210 από το χρονοεπίδομα).

Ο Ταγματάρχης χάνει 362 € (226 από τον μισθό και 136 από το χρονοεπίδομα).

Ο υπολοχαγός εξ υπαξιωματικών χάνει 274 τον μήνα. Επίσης θα μειωθεί και το επίδομα εξομάλυνσης που συναρτάται με τη μισθολογική προαγωγή. Αυτό σημαίνει επιπλέον μειώσεις σε όλους τους βαθμούς από 53 ευρώ μέχρι 163 €.

Μέχρι τώρα οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί:

Μείωση 12% + 8% όλων των επιδομάτων πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και οικογενειακής παροχής.

Μείωση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Περαιτέρω μείωση κατά 10% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης.

Αναστολή χορήγησης του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κάθε δύο έτη).

Αύξηση της μηνιαίας κράτησης υπέρ ΜΤΣ από 4% σε 5%.

Επιπλέον παρακράτηση 1% μηνιαίως της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αποδίδεται υπέρ ΜΤΣ.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για καταπολέμηση ανεργίας (2%).

Ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 12.000 €

Μείωση αφορολόγητου ποσού από τα 12.000 € στα 5.000 €

Κατάργηση του επιδόματος οικογενειακής παροχής για τους άγαμους στρατιωτικούς.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ