Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Αρχισαν να ανεβαίνουν διορθωμένα για τις δόσεις, χωρίς όμως έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής

Αρχισαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή, έναντι αρχικού προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομιών από σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2014, να αναρτώνται ηλεκτρονικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις νέες, έξι δόσεις (αντί για πέντε προηγουμένως), που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια συμπολίτες μας για την ακίνητη περιουσία τους.

Στα νέα εκκαθαριστικά όμως δεν περιλαμβάνονται α) οι διορθώσεις στα ποσά που υπολογίστηκαν αυθαίρετα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού τιμών και β) οι εκπτώσεις όπου έχουν προβλεφθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

Επίσης, στα εκκαθαριστικά δεν προβλέπεται έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού, όπως προβλέπεται έκπτωση 1,5% στον φόρο εισοδήματος.

Η πρώτη δόση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η τελευταία (έκτη) δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά, οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των δόσεων είναι οι εξής:

*1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
*2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
*3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.
*4η δόση έως τις  31 Δεκεμβρίου 2014.
*5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.
*6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται σήμερα στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 και επιλέγουν την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου διαπιστώνουν ότι έχει γίνει επανακαθορισμός των δόσεων (ποσό και αριθμός) με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή.  Ωστόσο, o επανακαθορισμός των δόσεων έχει γίνει με βάση την παλιά εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή αυτή που έγινε στο τέλος Ιουλίου, όταν ακόμα δεν είχαν εντοπιστεί τα λάθη. 

Οσοι ιδιοκτήτες είχαν λάβει εκκαθαριστικά με λάθη, θα λάβουν νέα διορθωμένα από τις 22 Σεπτεμβρίου. Αυτοί είναι:

– Οσοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικών τιμών. Σε αυτούς θα υπάρξει σημαντική μείωση του φόρου σε σχέση με τα ποσά που είχαν κληθεί να καταβάλλουν κατά την πρώτη εκκαθάριση.
– Οσοι έχουν διατηρητέα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς στην έκπτωση που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους θα συμπεριληφθεί και η αξία του οικοπέδου.
– Οσοι έχουν ακίνητα στην Κεφαλλονιά, καθώς λόγω των ζημιών από τον σεισμό το νησί απαλλάσσεται από τον φόρο.

Επίσης, από τον Οκτώβριο πρόκειται να υπάρξει νέα εκκαθάριση για όσους δικαιούνται τις εκπτώσεις του φόρου. Δηλαδή όσοι έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Τον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η εφαρμογή για να δοθούν οι απαλλαγές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τριτέκνους, πολυτέκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ