Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αρχισαν το παζάρι για την Εμπορική οι Γάλλοι

Η Εθνική Τράπεζα συζητά με την Credit Agricole για την Eμπορική Tράπεζα, όπως προέκυψε χθες από ανακοίνωση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι Γάλλοι είναι φανερό ότι θέλουν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, ενώ ένα ζήτημα είναι αν με τη συγκεκριμένη επιλογή συμφωνεί το νέο οικονομικό επιτελείο.

Επίσης ένα δυνητικό ερώτημα είναι και με ποιανού χρήματα θα γινόταν η εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Οι ελληνικές τράπεζας σήμερα ανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι. Υπό την έννοια αυτή είναι σχήμα οξύμωρο να διατεθούν αυτά τα χρήματα για να δοθούν στην Gredit Agricole, η οποία με τη σειρά της θα τα πάει στη Γαλλία.

Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις, όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες, δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος. Ο ίδιος βάσισε την εκτίμησή του στο ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναθεωρούν επί το θετικότερο τις σχέσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις στον τραπεζικό τομέα να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τη βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα αλλά και τη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10% έως 30%, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις λόγω των αποζημιώσεων που έχουν καταβάλει.

Αναφερόμενος σε μια σειρά κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο παρελθόν (1920, 1937, 1950 και 1995) ο πρόεδρος του ΤΧΣ ανέφερε ότι υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση. «Χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε τέλος ότι το τοπίο αυτό με τις αυξημένες δυσκολίες δεν πρόκειται να αλλάξει πριν από το 2013-2014.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ