Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Αρχισε 11 χρόνια μετά η δίκη για τη Siemens!

Σε νέα αίθουσα, με άλλη σύνθεση και χωρίς (λόγω θανάτου!) τρεις κατηγορουμένους

Ρεπορτάζ
Παναγιώτης Στάθης

Σε νέα αίθουσα (τη μεγαλύτερη του Εφετείου), με νέα σύνθεση -αλλά και με τρεις λιγότερους κατηγορουμένους, λόγω θανάτου- και διαδικαστικά ζητήματα που τέθηκαν με τη δίωρη αγόρευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου άρχισε χθες η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Υστερα από 11 χρόνια δικαστικής διερεύνησης και σχεδόν 20 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης που ερευνάται η πολύκροτη δίκη μπήκε στα νομικά ζητήματα. Με την έναρξη της διαδικασίας έγινε αποδεκτό το αίτημα εξαίρεσης που προέβαλε, λόγω κωλύματος, μέλος του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί. Ετσι το δικαστήριο με τη νέα σύνθεσή του άρχισε από το μηδέν τη διαδικασία.

Υπό έρευνα τίθεται η σύμβαση 2002 Siemens – ΟΤΕ, για την οποία κλήθηκαν να λογοδοτήσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι κατηγορούμενοι όμως είναι πλέον 61, αφού τρεις έχουν φύγει από τη ζωή από την ημέρα που εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα, τον Μάιο του 2015.

Παράλληλα, επανέλαβαν το αίτημά τους να παρασταθούν ο ΟΤΕ, το Ελληνικό Δημόσιο και η ένωση προσώπων και υπό σύσταση σωματείο «Δικαιοσύνη για όλους». Επί περίπου δύο ώρες αγόρευε η εκπρόσωπος της ένωσης προσώπων και δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, που χαρακτήρισε την υπόθεση «σκάνδαλο των σκανδάλων» υποστηρίζοντας:

«Το γεγονός και μόνο ότι η δίκη ξεκινά 19 χρόνια μετά την πράξη πείθει ότι δεν έχει λειτουργήσει ούτε το κράτος, ούτε η Βουλή, ούτε η Δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα στη συνέχεια. Πρέπει η δίκη αυτή, το “σκάνδαλο των σκανδάλων”, να δικαστεί με όρους πραγματικά δίκαιης δίκης». Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ο οποίος ζημίωσε το Δημόσιο».

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Μαρτίου προκειμένου να τοποθετηθεί επί των παραστάσεων πολιτικής αγωγής η υπεράσπιση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ