Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Αρχισε η καταιγίδα για τις μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις που προτείνουν, προς το παρόν κάτω από το τραπέζι, οι εργοδότες στα ξενοδοχεία, στις ασφαλιστικές, στα εμπορικά καταστήματα, στις βιοτεχνίες και τις τράπεζες. Υπό την επικρεμάμενη απειλή της ατομικής σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να αποδεχτούν εδώ και τώρα μειωμένες κλαδικές συμβάσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως και 35%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να συρθούν οι εργαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προχώρησε μέχρι και σε καταγγελία της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, καλώντας το συνδικάτο σε συνάντηση, στις 30 Απριλίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διαπραγματεύσεων, το ατού των εργοδοτών είναι η λήξη του τριμήνου της μετενέργειας στις 14 Μαΐου και το ενδεχόμενο αμέσως μετά οι μισθοί να μειωθούν αυτόματα στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που μειώθηκε κατά 22%, φτάνοντας στα 586 ευρώ μεικτά. Ειδικά για τους νέους έως 25 ετών, το πετσόκομμα έφτασε το 32%, οδηγώντας τον κατώτατο μισθό στα 510 ευρώ. Τα μόνα επιδόματα που διασώζονται είναι τα βασικά, δηλαδή τέκνων, σπουδών, θέσης και βαρέων και ανθυγιεινών, όπου υπάρχουν.

Χθες, στο μεταξύ, υπογράφηκε επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας τριετούς διάρκειας (από 1ης Μαΐου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2015) στην Τράπεζα της Ελλάδος, που μειώνει το λειτουργικό κόστος κατά 18,5%, κατά βάση μέσω του περιορισμού του μισθολογικού κόστους. Χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της σύμβασης, τονίζεται ότι οι μειώσεις αφορούν μισθούς, επιδόματα, παροχές, υπερωρίες και αποζημιώσεις εκτός έδρας.

Από τις έως τώρα παρασκηνιακές κρούσεις που έχουν γίνει, η πλέον «σκληρή» είναι στον ασφαλιστικό κλάδο. Η ανεπίσημη πρόταση που υπάρχει από τους εργοδότες κάνει λόγο για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με μισθούς μειωμένους έως 35%. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται έως το τέλος του έτους οι εν ενεργεία εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρίες να αποδεχτούν περικοπές αποδοχών κατά 15%, αλλά ειδικά για τους νεοεισερχομένους στον κλάδο ο μισθός θα είναι μειωμένος κατά 20% επιπλέον.

Σε ανάλογο μήκος κύματος βρίσκονται και οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει σεβασμός των περίπου 400.000 μισθωτών του εμπορίου, οι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται να πρότειναν μειώσεις αποδοχών 10% έως 12%. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου της ΕΣΕΕ, ότι «δημιουργείται ένα νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, το οποίο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να αναλύσουν έγκαιρα». Δηλαδή, επί της ουσίας, έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν από τους εργαζομένους να επωμιστούν ένα μέρος της κρίσης και του μειωμένου τζίρου τους, αποδεχόμενοι σαρωτικές μειώσεις μισθών, διαφορετικά η ατομική σύμβαση και ο κατώτατος μισθός θα υποστούν περικοπές.

Ως αντιστάθμισμα οι εργαζόμενοι «κερδίζουν» διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού, τα βασικά επιδόματα και υπόσχεση για προστασία εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είναι οι ημέρες αδείας, οι υπερωρίες, οι αποζημιώσεις και ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης. Ας σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων, καθώς τις αποφάσεις τις παίρνει η τρόικα.

Στους κλάδους του επισιτισμού και των ξενοδόχων επικρατεί ανάλογος αναβρασμός. Η πρόσκληση που έχει απευθυνθεί προς τους εργαζομένους είναι για συμφωνία νέας συλλογικής σύμβασης, με μειωμένες αποδοχές, χωρίς να γίνεται ακριβής αναφορά στο ύψος τους. Παρασκηνιακά, όμως, διαδίδεται ότι οι μειώσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 15%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ