Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Αρχισε η κούρσα των μηχανογραφικών

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να τα έχουν οριστικοποιήσει μέσα σε 24 μέρες

Τη δυνατότητα να υποβάλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους έχουν από χθες οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει αυστηρά έως την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό τους και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές επιλογές (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕ.Λ. και των ΕΠΑ.Λ. όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» το τελικό μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση έως τις 14 Ιουλίου. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Συνιστάται στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Σημειώνεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι δεν υποβάλλουν μηχανογραφικό εμπρόθεσμα θα αποκλείονται από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για φέτος.

Εξάλλου, τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους δίνει στους υποψήφιους φοιτητές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η δράση του πανεπιστημίου θα διαρκέσει για το διάστημα που οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία τους και θα αφορά αποκλειστικά τα επιστημονικά αντικείμενα που υπηρετεί και προσφέρει το ΟΠΑ στο σύνολο των οκτώ προπτυχιακών τμημάτων του. Το γραφείο διασύνδεσης του ιδρύματος θα παρέχει πληροφόρηση και θα απαντά στα ερωτήματα των υποψηφίων καθημερινά, από τις 13.00 έως τις 15.00.

Περισσότεροι φέτος

Στο μεταξύ, περισσότεροι ήταν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές του 2017 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αιτήσεων – δηλώσεων ανά Ομάδα Προσανατολισμού (ΓΕ.Λ.) και Ειδικότητας (ΕΠΑ.Λ.) Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. που συμμετείχαν στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι 32.732, έναντι 29.258 πέρυσι.

Στις Θετικές Σπουδές 31.383 υποψήφιοι, έναντι πέρυσι 28.647, και στην Ομάδα Θετικών Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής 21.793, έναντι πέρυσι 21.535. Συνολικά συμμετείχαν 85.908 υποψήφιοι, έναντι 82.895 το 2016. Αντιστοίχως καταγράφονται οι προτιμήσεις ανά ειδικότητα για 19.021 υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ., έναντι 17.803 το 2016.

Πρεμιέρα στα ειδικά μαθήματα

Με το μάθημα των Αγγλικών αρχίζει σήμερα η κούρσα των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσουν το μάθημα της Αρμονίας (αύριο), ο Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων και τα Ισπανικά (24 Ιουνίου), το Ελεύθερο Σχέδιο (26 Ιουνίου), το Γραμμικό Σχέδιο (27 Ιουνίου), τα Γερμανικά (28 Ιουνίου), τα Γαλλικά (29 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (30 Ιουνίου).

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες για τους υποψηφίους των τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου και την αστυνομική τους ταυτότητα (ή διαβατήριο), και οφείλουν να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την έναρξη.

Για τις ξένες γλώσσες και το μάθημα της Αρμονίας οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες, για το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο έξι ώρες, ενώ η εξέταση στο μάθημα Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα των πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ