Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Αρχισε το παζάρι για το έλλειμμα

Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία έχει 12 ημέρες στη διάθεσή της έως την έλευση της τρόικας για να αποκρυσταλλώσει τα νέα μέτρα που θα κλείσουν την τρύπα των δύο δισ. ευρώ του 2011 και θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Ηδη από χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Λουκά Παπαδήμο, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ξεκινούν με τους πιστωτές. Ολα δείχνουν ότι το «μαγείρεμα» των υπηρεσιών του υπουργείου θα οδηγήσει το έλλειμμα του 2011 στο διψήφιο ποσοστό του 10% του ΑΕΠ. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν η πορεία ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου και οι τελικές διευθετήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι επαφές αυτές θα πυκνώσουν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας έμφαση στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων τόνισε ότι «πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Αν μείνουν ορισμένα, θα κλείσουν αργότερα».

Για την τρόικα όμως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων παραμένει ατελής. Στις εκθέσεις τους για την πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το όλο θέμα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο. Στις επαφές που θα έχει το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους ξένους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές και τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο νέο Μνημόνιο.

Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για έλλειμμα 6,5% το 2012.

Πρόκειται για έναν στόχο που θεωρείται απίθανο να προσεγγιστεί, από τη στιγμή που το 2011 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ στα έσοδα (σ.σ.: τέλος Φεβρουαρίου θα κλείσει ταμειακά ο Προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος στο ενδεκάμηνο εμφανίζει μαύρη τρύπα που φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ). Η εν λόγω εξέλιξη στέλνει το φετινό έλλειμμα στο 10%, από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών. Για να καλυφθεί η απόσταση των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 6,5% που είναι ο στόχος για το έλλειμμα του 2012 απαιτούνται πρόσθετα μέτρα δύο δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο μέτρων του 2012 θα ξεπεράσει τα 11,1 δισ. ευρώ μαζί με αυτά που προβλέπει ήδη ο κρατικός Προϋπολογισμός, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη δέσμη μέτρων 13,74 δισ. ευρώ, που αφορά την τριετία 2013-2015. Αυτό το πακέτο θα έχει οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2012.

Μάριος ΧριστοδούλουΣαχινίδης «αδειάζει» Λουκά: Ακόμη ανοιχτό το θέμα με το αγγλικό δίκαιο

Ψέματα στην πρώτη κιόλας «Ωρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή φαίνεται ότι είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, αν και δήλωσε ότι δεν είναι πολιτικός, μπήκε με το καλημέρα στο πετσί του ρόλου. Ηταν στις 2 Δεκεμβρίου όταν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε από το βήμα της Βουλής ότι ναι μεν η υπαγωγή των νέων δανειακών συμβάσεων στο αγγλικό δίκαιο είχε διατυπωθεί ως αίτημα από τους πιστωτές μας, ωστόσο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά.

Χθες ωστόσο η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή του Γ. Ανατολάκη του ΛΑΟΣ «άδειασε» τον κ. Παπαδήμο δείχνοντας ότι το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο. Κι αυτό γιατί στην ερώτηση αν η Ελλάδα απεδέχθη την υπαγωγή των ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο ο κ. Σαχινίδης, αντί να το διαψεύσει όπως έκανε ο κ. Παπαδήμος στη Βουλή, στο φέρον ημερομηνία 19/12/2011 απαντητικό έγγραφο προς τον βουλευτή του ΛΑΟΣ αναφέρει επί λέξει ότι «το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μια από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους».

Επιπρόσθετα ο κ. Σαχινίδης αναφέρει ότι το PSI θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπως φαίνεται πάντως, κάτοχος των εν λόγω ομολόγων είναι η… μισή υφήλιος, καθώς τα ομόλογα έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ελληνικό, αγγλικό, γαλλικό, ιαπωνικό, ελβετικό, ιταλικό), τέσσερα νομίσματα (ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες. Αν πετύχει μάλιστα στο 100% το PSI, η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ανταλλαγή ομολόγων, καθώς ως σήμερα η μεγαλύτερη ανταλλαγή αφορούσε ομόλογα της Αργεντινής ονομαστικής αξίας 81,8 δισ. δολαρίων.

Ως σήμερα από το ελληνικό δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του ελληνικού δημόσιου χρέους, με το διαπραγματεύσιμο χρέος του Δημοσίου να αποτελεί περίπου το 77% του συνόλου. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ