Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Αρχίζει αύριο νέο παζάρι (;) με την αδιάλλακτη τρόικα!

Για αύριο το μεσημέρι στις 12 έχει οριστεί το ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκεφθούν τον Γιάννη Βρούτση. Η οριστική απόφαση για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελήφθη αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και αφού προηγουμένως καταγράφηκαν πολλές δηλώσεις πίεσης των ξένων, που θεωρούσαν «αμφίβολη» την επίσκεψη.

Τα κρίσιμα θέματα στις συνομιλίες με την τρόικα θα είναι:

– Η ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και ο προσδιορισμός των 4.000 απολύσεων ως το τέλος του έτους.

– Η δραματική συρρίκνωση των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ με τη μετατροπή τους σε βιομηχανίες που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

– Η λήψη πρόσθετων μέτρων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το κενό ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ.

– Αξιόπιστο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων, που θα βεβαιώνει έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και θα φέρει ετήσια έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

– Απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.

Το βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει στις «τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει για τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος των οφειλών και της εισφοροδιαφυγής. Διαπραγματεύσεις θα γίνουν και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά και για τα περιθώρια βελτίωσης των εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που υπολογίζονται συνολικά στα 60 δισ. ευρώ.

Για την τρόικα είναι μείζον ζήτημα η παροχή αξιόπιστων στοιχείων για την εφαρμογή του μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις ΔΕΚΟ, που εμφανίσθηκαν πρόσφατα να δίνουν υψηλούς μισθούς.

Σοβαρό θέμα είναι επίσης και η αποδοτικότητα του νέου φόρου ακινήτων, μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι μπορεί να εισπράττει ετησίως 2,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα πάντως επιμένει ότι και ο νέος φόρος πρέπει να αποστέλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Διαπραγμάτευση θα γίνει επίσης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014- 2017, καθώς και το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο η τρόικα υπολογίζει ότι μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ.

Ως κεντρική διαπραγματευτική γραμμή η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη θέση ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ. Η θέση αυτή θα στηριχτεί σε τρεις άξονες:

– Τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μην αποκλείουν και υπέρβαση του στόχου που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014.

– Είναι καλύτερη αντίδραση της ελληνικής οικονομίας έναντι των προβλέψεων, με την ύφεση του 2013 να προβλέπεται χαμηλότερη του αναμενόμενου.

– Υπάρχει ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για προώθηση δραστικών περικοπών σε ΔΕΚΟ και δήμους.

Από τις διαβουλεύσεις θα κριθούν και οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό 2014- 2015, που κατά την κυβέρνηση είναι περίπου 10 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό με βάση το χρονοδιάγραμμα πρέπει να ληφθούν εντός του Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ